ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευκρινίσεις ζητά η ΓΣΕΕ από τον ΣΕΒ για την ΕΓΣΣΕ

12:50 - 24 Νοε 2009 | Οικονομία
Η εξώδικη πρόσκληση για έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων έχει ανάγκη διευκρινήσεων προς άρση αμφισβητήσεων οι οποίες εκ του νόμου έχουν συνέπειες στις διαπραγματεύσεις και στο περιεχόμενο της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) αναφέρει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τον ΣΕΒ.

"Επικαλείσθε συνθήκες έκτακτης ανάγκης για την πρόωρη λύση της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ, ισχυρισμός που παραπέμπει στην καταγγελία του άρθρου 12 παρ.2 του Ν. 1876/1990 για σημαντική μεταβολή των συνθηκών, εντούτοις δεν προκύπτει σαφώς αν καταγγέλλετε την ΕΓΣΣΕ ή κάνετε χρήση της δυνατότητας της αυτοδίκαιης λύσης, με την κοινοποίηση πριν από τη λήξη της του εγγράφου για έναρξη διαπραγματεύσεων" τονίζεται στην επιτολή
.
Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ακόμη πως  ο ΣΕΒ δεν ξεκαθαρίζει εάν λόγω των «συνθηκών έκτακτης ανάγκης» καταγγέλλει την ισχύουσα Σύμβαση Εργασίας και επισημαίνει πως ούτε κοινοποιήθηκαν από τον ΣΕΒ τα προς διαπραγμάτευση θέματα ούτε η πρόσκληση προέρχεται από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΕΒ απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, με στόχο, η νέα Σύμβαση να συμφωνηθεί και να ανακοινωθεί πριν τα Χριστούγεννα.Ο ΣΕΒ είχε επισημάνει πως οι δυνάμεις της εργασίας -εργοδότες και εργαζόμενοι- καλούνται αυτονόητα να εισφέρουν στην οικονομική σταθερότητα και στην επάνοδο σε συνθήκες κοινωνικής ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ απάντησε αμέσως, πως η επίσπευση της διαπραγμάτευσης όχι μόνο δεν θα συμβάλει στο απαραίτητο για την οικονομία κλίμα ηρεμίας, αλλά αντίθετα πιθανώς να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις. Επισήμανε επίσης ότι στο παρελθόν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οφείλονταν στην πάγια εργοδοτική τακτική, προκειμένου να καθυστερήσουν την καταβολή των όποιων αυξήσεων προς τους εργαζόμενους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.