ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd 2) Ασφαλιστικό: Εν αρχή ην το χάος

09:11 - 25 Νοε 2009 | Οικονομία
Εικόνες μάχης συνθέτουν αυτή τη στιγμή το τοπίο του Ασφαλιστικού: Κυβέρνηση εναντίον ΚΚΕ, κοινωνικοί εταίροι εναντίον κοινωνικών εταίρων, ΚΚΕ μόνο εναντίον όλων, και μέσα σ'όλα το ΕΒΕΑ να προωθεί τις δικές του λύσεις. Τελικά αυτός ο διάλογος πότε θα γίνει; Και μεταξύ ποιων; Η αρχή πάντως έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, όπου ο Α. Λοβέρδος έχει προγραμματίσει όλες τις συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ειδικότερα, ο Α.Λοβέρδος θα συναντηθεί το πρωί με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στα γραφείου του υπουργείου στην οδό Πειραιώς, όπου το μεσημέρι θα γίνει η συνάντηση με την ΓΣΕΒΕΕ. Το απόγευμα ο υπουργός θα συναντηθεί με ΣΕΒ και ΕΣΕΕ στα γραφεία του υπουργείου στην οδό Σταδίου.

Εφόσον δημιουργηθούν και πάλι προβλήματα με τον αποκλεισμό του υπουργείου, τότε ο διάλογος θα μεταφερθεί στον χώρο της Βουλής.
 
Η πλειοψηφία των ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δηλώνει πως θα συμμετάσχει στο διάλογο, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση του καθορισμού της ατζέντας και του τρόπου διεξαγωγής της συζήτησης.

Στόχος πάντως του υπουργού Εργασίας είναι να συνεχιστεί ο διάλογος και να μην 'τα σπάσει' από την αρχή με τους κοινωνικούς εταίρους και σ' αυτό το πλαίσιο δεν έχει ανακοινώσει δημόσια ακόμη τους σκοπούς του.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο τα Χριστούγεννα για να παρουσιάσει αποτελέσματα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το ΚΚΕ όμως δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα στον 'πόλεμο' όπως χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις η Αλέκα Παπαρήγα.

Σήμερα στη Βουλή ο κ. Τζέκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως ''θα γίνει του Γιαννίτση και πάλι'', αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Γιαννίτση που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε ΚΚΕ και συνδικάτα, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.  Εκανε επίσης λόγο για τον πόλεμο που δέχεται το ΚΚΕ από δημοσιογράφους και συμφέροντα.

Κατά των τακτικών του ΚΚΕ τάχθηκε η ΓΣΕΕ με τον πρόεδρο Γ.Παναγόπουλο να δηλώνει ότι 'με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ κάποιοι μας απαγόρευσαν να συζητήσουμε. Λες και στην Δημοκρατία πρέπει να ζητάς άδεια για να διαπραγματευτείς, για να συζητήσεις,' συμπληρώνοντας πως 'αυτό το θεωρώ δημοκρατικά απαράδεκτο'.

'Σε καμιά εκδοχή δεν πρόκειται να συμπεριφερθώ με όξυνση αντιθέσεων στο εσωτερικό του κινήματος. Κατανοώ τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η μόνιμη αρχή είναι η προώθηση της ενότητας. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων', δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αν και αφήνει αιχμές αποφεύγει να σχολιάσει, αλλά στρέφεται προς την κυβέρνηση, ζητώντας δημοσιοποίηση των θέσεών της.

Στην κυβέρνηση η τελική απόφαση

Πιστός στη γενική γραμμή 'χαμηλών τόνων' της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής επανέλαβε ότι 'δεν θα μεταφερθούν τα βάρη στους ασφαλισμένους', ενώ τόνισε πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και όλοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως την τελική απόφαση παίρνει η κυβέρνηση. Ερωτηθείς αν ισχύει η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση του νόμου Πετραλιά, ο κ.Πεταλωτής δήλωσε ότι ο υπουργός Εργασίας 'δεν έχει κάνει πίσω, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ ισχύουν και μάλιστα έχει ανακοινωθεί ότι θα 'παγώσει' και για έναν χρόνο ο νόμος Πετραλιά'.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.