ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίθεση... αγάπης στις τράπεζες από τους ξένους μετά το sell off!

11:16 - 26 Νοε 2009 | Οικονομία
(upd) Μια μέρα μετά το sell off στις τράπεζες και τα κύματα κερδοσκοπίας που εκδηλώθηκαν στην αγορά των ομολόγων, ξένοι οίκοι όπως η Merrill Lynch, η Nomura και η Citigroup επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συστήνουν αγορές.

Αναλυτικότερα:

Nomura: Buying opportunity οι ελληνικές τράπεζες

Το ερώτημα για το τι κρύβεται πίσω από το sell off των ελληνικών τραπεζών θέτει ξεκάθαρα η Nomura στην τελευταία έκθεση της, σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο γιατί πλήττεται έτσι ο τραπεζικός κλάδος, αφού δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν.

Οι δείκτες χορηγήσεων / αποθεμάτων δεν εμφανίζουν «παραφωνίες», ενώ και οι επερχόμενες ωριμάνσεις φαίνεται να είναι «εύκολα» αντιμετωπίσιμες. Επίσης, η Nomura θεωρεί ότι ακόμα και αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν «σφικτές» οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν τα κεφάλαια που θα χρειαστούν, αναφέροντας, μάλιστα, την πρόσφατη πώληση καλυμμένων ομολόγων 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η ΕΤΕ, ή την άντληση 2,8 δισ. ευρώ από την Eurobank.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν περιθώριο για υποψίες ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τη βοήθεια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, η Nomura θεωρεί ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν πολύ ανοδικό «δρόμο» ακόμη, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μειώσεις των χρησιμοποιημένων κεφαλαίων από την ΕΚΤ, βρίσκονται σχεδόν στα «μισά» του peak τους. Χαρακτηριστικά αναφέρει τη Eurobank και την Piraeus Bank, οι οποίες βρίσκονται στο 50% των υψηλών επιπέδων τους.

Αρα, τι βρίσκεται πίσω από το πρόσφατο sell - off;

Η Nomura θεωρεί ότι βρίσκονται οι τελευταίες ειδήσεις σχετικά με την κακή κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας και την πορεία του ελλείμματος, καθώς και οι προειδοποιήσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ότι περεταίρω υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας θα πλήξουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικές λέει η Merrill Lynch

Αγορά συστήνει η Bank of America - Merrill Lynch για τις μετοχές των Εθνική Τράπεζα και Eurobank και σημειώνει στην έκθεσή της πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές. Αναφέρει πως τον τελευταίο μήνα το ενδιαφέρον στις τράπεζες στράφηκε στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και στην επίπτωση από την αύξηση των ομολόγων.

Επιπλέον στράφηκε στις μακροοικονομικές προοπτικές με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν υποαποδόσει κατά 20%. Ο οίκος πιστεύει πως αυτή η απόδοση δε δικαιολογείται και περιμένει σημαντική ανοδική κίνηση. Εξακολουθεί να προτιμά τις Εθνική και Eurobank για τις οποίες έχει δώσει σύσταση αγοράς και λιγότερο την Πειραιώς για την οποία έχει δώσει σύσταση υποαπόδοσης. Εκτιμά πως η επίπτωση από την αύξηση στα ομόλογα θα είναι πολύ μικρή για τις ελληνικές μετοχές.

Η χώρα χρειάζεται διαρθρωτικά μέτρα και το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει γιατί έχει ισχυρή αυτοδυναμία, η Ελλάδα δέχεται σημαντικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και γιατί η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την παγκόσμια ανάκαμψη. Είναι σκληρό να κρίνεις την επιτυχία ή την αποτυχία μιας νέας κυβέρνησης μετά από λιγότερο από δύο μήνες που είναι στην εξουσία αναφέρεται στη σημερινή έκθεση του οίκου.

Δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες λέει η Citigroup- Προτείνει αγορές

Δεν δικαιολογούνται όλες οι ανησυχίες σημειώνει η Citigroup σε χθεσινή της έκθεση για την ελληνική αγορά με αφορμή τη μεγάλη πτώση. Σημειώνει πως η αύξηση του spread από τις 140 μονάδες βάσεις στις 179 είναι ακόμα πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα των 300 μονάδων βάσης που ήταν στις αρχές του έτους.

Σήμερα οι ανησυχία είναι στο αν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο λόγω μίας ενδεχόμενης υποβάθμισης των διαβαθμίσεων. Ο οίκος δηλώνει την έκπληξή του για όλες αυτές τις ανησυχίες αφού θα πρέπει να γίνουν περισσότερες από 4 μειώσεις στις διαβαθμίσεις από την S&B και τη Fitch και 6 από τη Moody’s ώστε να μη γίνονται από την ΕΚΤ δεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει και αν γινόταν θα υπήρχαν μεγαλύτερα θέματα για την ικανότητα της Ελλάδας να δανειστεί και όχι μόνο για τις τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.