ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(upd 4) ΣΕΒ: Τρεις οι προϋποθέσεις για να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης

12:02 - 26 Νοε 2009 | Οικονομία
Σε ήπιους τόνους και παρουσία δημοσιογράφων - για πρώτη φορά - κινήθηκε η συζήτηση μεταξύ υπουργού Εργασίας και ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ με θέμα τη μέθοδο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εισηγήθηκε ο διάλογος να διεξαχθεί στο επίπεδο μιας εννεαμελούς Επιτροπής Ειδικών, την οποία θα συγκροτούν από κοινού κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, με νομοθετική παρέμβαση το πρώτο εξάμηνο του 2010. Ο υπουργός, δεσμεύτηκε επίσης στους κοινωνικούς εταιίρους ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και οι εισφορές. Ωστόσο, έκανε λόγο για δομικές αλλαγές σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις, παρά τις ερωτήσεις κοινωνικών εταίρων και δημοσιογράφων. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) αποχώρησε από το διάλογο διαμαρτυρόμενη για τον υπαινιγμό αλλαγής του κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Στο διάλογο επίσης δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.
Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, η εννεαμελής επιτροπή θα αποτελείται από 4 μέλη που θα προέρχονται από τους κοινωνικούς εταίρους, 4 μέλη από την κυβέρνηση, ενώ κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι θα ορίζουν από κοινού τον Πρόεδρο.

Στο πλαίσιο αυτό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούνται να υποδείξουν ως τις 4 Δεκέμβρη δύο ειδικούς επιστήμονες, ενώ οι εργοδοτικές ενώσεις θα υποδείξουν άλλους δύο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών να πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκέμβρη και το πρώτο πόρισμα να υποβληθεί στις 30 Απριλίου του 2010. Σύμφωνα με τον Κ.Λοβέρδο, από την Επιτροπή των Ειδικών θα ζητηθεί η εκπόνηση μίας κύριας εκδοχής για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος και, ει δυνατόν, μίας το πολύ ακόμη εναλλακτικής εκδοχής.

Δ. Δασκαλόπουλος: Τρεις οι προϋποθέσεις για να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης

Δύο κρίσιμες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να πετύχει η προσπάθεια αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, κατά τη συνάντηση του Συνδέσμου με τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Συγκεκριμένα:

•Να εξορθολογήσουμε το υφιστάμενο σύστημα, που έχει εκφυλίσει την ασφάλιση από εργαλείο κοινωνικής συνοχής σε αντικείμενο πελατειακών συναλλαγών.

•Να σχεδιάσουμε μία νέα, δυναμική, αναπτυξιακή πολιτική. Διότι, η ταχύρρυθμη ανάπτυξη και η αύξηση της απασχόλησης είναι από τις κύριες συνιστώσες της λύσης.»

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:

1.Τίθεται ένα θέμα δέσμευσης της κυβέρνησης ως προς τις προτάσεις της Επιτροπής. Θεωρούμε ότι λόγω της συγκεκριμένης σύνθεσής της θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης πως, αν η Επιτροπή καταλήξει σε κοινό πόρισμα, τότε, εν πολλοίς, θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της.Αν δεν υπάρχει κοινό πόρισμα, τότε η κυβέρνηση θα νομιμοποιείται να επιβάλει τη δική της λύση.

2.Πιστεύουμε ότι σε πρώτο στάδιο η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τα άμεσα προβλήματα του ασφαλιστικού και να περιμένει την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης για να ασχοληθεί με τα μακρόχρονα, δομικά προβλήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΣΕΒ με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Η συλλογική μας άρνηση, μέχρι σήμερα, να πάρουμε ουσιαστικές αποφάσεις για το θέμα του ασφαλιστικού οδηγεί το σύστημα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ουσιαστικά ακυρώνει το Κράτος Πρόνοιας, ενώ επιβαρύνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Για να καταφέρουμε ο διάλογος που ξεκινά σήμερα να οδηγήσει σε αποφάσεις, πρέπει η κυβέρνηση να δείξει έμπρακτη τόλμη και οι κοινωνικοί εταίροι έμπρακτη συμμετοχή και πραγματική ειλικρίνεια.»

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όρια ηλικίας, ο κ. Δασκαλόπουλος σημείωσε:

«Είπαμε στον Υπουργό ότι δεν θεωρούμε ότι τίθεται θέμα αύξησης ορίων ηλικίας ή εισφορών εφόσον υπάρξει μείωση της σπατάλης, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και εφαρμογή των νόμων που ισχύουν σήμερα.»

Πρόταση για Συνήγορο των Γενεών από ΓΣΕΕ

Σε μια καινοτόμο πρόταση προχώρησε η ηγεσία της ΓΣΕΕ δια στόματος του προέδρου Γ.Παναγόπουλου. Συγκεκριμένα, ο κ.Παναγόπουλος πρότεινε τη δημιουργία του Ταμείου των Γενεών και ενός βοηθού Συνηγόρου των Γενεών, που θα ελέγχει αν εφαρμοζονται οι αποφάσεις που παίρνονται για τις μελλοντικές γενιές.

Για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, ο κ.Παναγόπουλος επικεντρώθηκε σε 4 πυλώνες:
1) χρηματοδότηση του συστήματος
2) σοβαρές και λειτουργικές ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων
3) οργανωτικά λειτουργικά συστήματα
4) ενίσχυση χαμηλών συντάξεων

Επίσης, ζήτησε να εξεταστεί αυτοτελώς το δημογραφικό πρόβλημα. Ακόμη ζήτησε την εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων και την κατάργηση διατάξεων του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου ηλικίας στις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, καθώς και τη μείωση των επικουρικών.

Για το θέμα της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.