ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδριάζουν οι 'σοφοί' του φορολογικού

09:06 - 07 Δεκ 2009 | Οικονομία
Και το φορολογικό στο τραπέζι. Με διαδικασίες εξπρές, δέκα διαφορετικές επιτροπές στις οποίες θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα πρέπει να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τη Βουλή. Οι 10 επιτροπές, μια για κάθε θεματολογία, θα αγγίξουν όλο το φάσμα της ισχύουσας φορολογικής πολιτικής. Από τη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, μέχρι τους φόρους που εισπράττονται από τους δήμους.

Αναλυτικά, οι 10 επιτροπές αλλά και τα μέτρα που θα συζητήσουν, έχουν ως εξής:

Φορολογία φυσικών προσώπων. Η επιτροπή θα εξετάσει τη νέα φορολογική κλίμακα, τις δαπάνες που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, την εφαρμογή του πόθεν έσχες αλλά και την ενεργοποίηση νέων τεκμηρίων διαβίωσης.

Φορολογία επιχειρήσεων. Θα κυριαρχήσει το θέμα της φορολόγησης των μερισμάτων με βάση την κλίμακα αλλά και η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των μη διανεμόμενων κερδών με στόχο την αύξηση των επενδύσεων.

Eμμεσοι φόροι και δασμοί. Στην ατζέντα, θα κυριαρχήσει το θέμα της αύξησης των εσόδων από τον Φ.Π.Α. Για τους ειδικούς φόρους σε ποτά και τσιγάρα, έχει ήδη αποφασιστεί η αύξησή τους ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με τους φόρους στις βενζίνες.

Φορολόγηση υπεράκτιων εταιρειών. Eνα μεγάλο κεφάλαιο για τον φορολογικό διάλογο. Θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίζονται οι συναλλαγές με τις off shore ως επαγγελματικές δαπάνες.

Φορολογία ακινήτων. Η ατζέντα είναι λίγο πολύ γνωστή: Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κλίμακα για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές αλλά και επανεξέταση του ύψους των αντικειμενικών αξιών.

Ηλεκτρονικά συστήματα. Με την τεχνολογία, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να υποστηρίξει μέτρα όπως είναι η απογραφή των τραπεζικών καταθέσεων, η λειτουργία point system για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και φυσικά το περιουσιολόγιο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί ο νέος ΦΜΑΠ

Σύλληψη φοροδιαφυγής. Θεωρείται πολύ πιθανό να καταφύγουμε για μια ακόμη φορά σε βοήθεια από το εξωτερικό. Η αρμόδια επιτροπή θα μελετήσει τα συστήματα που έχουν εφαρμόσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί η συνδρομή ξένων εμπειρογνωμόνων.

Φόροι τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος ακίνητης περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας είναι δύο από τους βασικούς φόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιτροπή θα μελετήσει το ενδεχόμενο συνολικότερων αλλαγών στα έσοδα των δήμων.

Αναδιοργάνωση φορολογικών υπηρεσιών.

Είσπραξη εσόδων. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο θα περιοριστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.