ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη το spread των ομολόγων

09:22 - 08 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd 2) Πάνω από τις 200 μονάδες βάσης και συγκεκριμένα στις 229 κινείται το spread στα ομόλογα εσχάτως απόρροια τόσο των κερδοσκοπικών παιχνιδιών όσο και της διάχυτης αβεβαιότητας για την οικονομία και το χρηματιστήριο αλλά και των προειδοποιήσεων της Standard and Poor's και Moody's ότι ενδέχεται να υποβαθμίσουν την Ελλάδα. Η πορεία των spreads στα ομόλογα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές. Oμως λόγω της διασύνδεσης που εμφανίζουν οι τραπεζικές μετοχές με τα ομόλογα αλλά και η διασύνδεση που παρουσιάζουν γενικότερα οι αγορές προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.

Oμως η σχέση Ελλάδος με Ιταλία και Ελλάδος με Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπεράσματος ως προς τις μέγιστες τιμές που μπορεί να φθάσει το spread. H διαφορά απόδοσης ελληνικών και ιταλικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 125 μονάδες βάσης από 40 μονάδες βάσης που ήταν το Καλοκαίρι. Το spread των ιταλικών με τα γερμανικά ομόλογα βρίσκεται στις 65 μονάδες βάσης. Το μέγιστο που διαφαίνεται ότι μπορεί να κινηθεί το spread είναι έως τις 150 μ.β. διαφορά απόδοσης ελληνικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων.

Μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική είναι ότι η συμπεριφορά των τουρκικών ομολόγων μπορεί να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τα ελληνικά ομόλογα. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών τουρκικών με τα 10ετή γερμανικά βρίσκεται στις 210 μονάδες βάσης. Η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι τα ελληνικά ομόλογα που ανήκουν στην ευρωζώνη όταν έφθασαν κοντά στις αποδόσεις των τουρκικών, ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του spread.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν εύλογη καθώς η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης και η Τουρκία είναι εκτός ΕΕ.

Ουσιαστικά η οροφή του spread στα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να είναι προς το παρόν οι 220 μονάδες βάσης. Αν υπάρξει υποβάθμιση ή μπαράζ υποβαθμίσεων τότε δεν αποκλείεται να κινηθεί και προς τις 240 με 250 μονάδες βάσης.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.