ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mπιρμπίλη: Στόχος 10.000 μεγαβάτ ΑΠΕ ως το 2020!

16:59 - 08 Δεκ 2009 | Οικονομία
Στόχο να έχουν εγκατασταθεί 8.000- 10.000 MW επενδύσεων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι το 2020, θέτει η κυβέρνηση μέσα από το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.Τα 10.000 αυτά μεγαβάτ θα πρέπει να καλύπτουν το 40% της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας το 2020. Το γεγονός προϋποθέτει την εγκατάσταση 1.000 περίπου MW κάθε χρόνο, όταν σήμερα οι αντίστοιχες επιδόσεις της χώρας δεν υπερβαίνουν… τα 100-150 MW.

Απαιτείται δηλαδή μια πραγματική «επανάσταση» στις αδειοδοτικές διαδικασίες και στη γραφειοκρατία του Δημοσίου για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος, γεγονός που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει μέσα από μια δραστική συγχώνευσηδιαδικασιών και αδειών, έναντι όσωναπαιτούνται σήμερα.

«Αν η χώρα μας δεν αρχίσει να εντάσσει μαζικά στο παραγωγικό της δυναμικό, επενδύσεις ΑΠΕ, τότε ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει από το 2013 τα δικαιώματα εμπορίας ρύπων , που θα αυξήσουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, κατά 30%- 40%», είπε η κα Μπιρμπίλη.

Για να προσθέσει ότι το κόστος ένταξης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές δια μέσω του Τέλους ΑΠΕ, θα είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερο από το κόστος που θα καταβάλουν οι καταναλωτές από το 2013 και μετά, εφόσον τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

«Σήμερα το Τέλος ΑΠΕ, αποτελεί ένα ασήμαντο έξοδο στους λογαριασμούς του ρεύματος (30 λεπτά του ευρώ στις 1000 κιλοβατώρες ή 2-3 ευρώ το χρόνο)», είπε η κα Μπιρμπίλη. «Ειδικά για το 2010, το εν λόγω Τέλος δεν πρόκειται να αυξηθεί στο πλαίσιο του παγώματος των τιμολογίων των ΔΕΚΟ», προσέθεσε.

Πως θα επιτευχθεί η εγκατάσταση 1.000 μεγαβάτ το χρόνο

Στο νομοσχέδιο που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 1 μήνα, υπάρχουν σημαντικές καινοτομίες όπως η συγχώνευση δύο περιβαλλοντικών μελετών (ΠΠΕΑ, ΕΠΟ) σε μία (γεγονός που εξοικονομεί 18 μήνες), η δυνατότητα του επενδυτή να προχωρά παράλληλα τις διάφορες διαδικασίες αδειοδότησης καθώς καταργείται η σειριακή αδειοδότηση (να τίθεται δηλαδή ως προϋπόθεση η λήψη μιας έγκρισης για τη λήψη άλλων εγκρίσεων), ενώ επίσης η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται πλέον από τη ΡΑΕ όχι από το τέως υπ. Ανάπτυξης (εξοικονόμηση 6-12 μηνών).

Απώτερος στόχος είναι να περιορισθεί ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις μιας επένδυσης, σε 8-10 μήνες. «Σήμερα μπορεί να φτάσει και … τα 8 χρόνια μέχρι να λειτουργήσει ένα αιολικό πάρκο, χωρίς να υπολογίζεται τυχόν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας», σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Ταυτόχρονα, στη διάρκειατης διαβούλευσης ο στόχος είναι να καθορισθούν γενναίες επιδοτήσεις στην παραγόμενη κιλοβατώρα από καινοτόμες τεχνολογίες (όπως υπεράκτια αιολικά πάρκα, επενδύσεις βιομάζας, επενδύσεις πράσινων έργων από μικρούς παραγωγούς, κλπ), που σήμερα απουσιάζουν, με στόχο τη στήριξη τέτοιων δράσεων.

Το έξυπνο κίνητρο της επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές

Η υπουργός διευκρίνισε ότι από τα ανταποδοτικά Τέλη που πληρώνουν σήμερα οι παραγωγοί ΑΠΕ στους οικείους Δήμους (το Τέλος ισούται με 3% επί του ετησίου τζίρου τους), στο εξής το 1% θα επιστρέφεται απευθείας στους κατοίκους της περιοχής δια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ένα 0,5% θα κατευθύνεται σε ένα «Πράσινο» ταμείο με στόχο να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις (π.χ . στην πανίδα) από τη λειτουργία των ΑΠΕ στις περιοχές, ενώ οι ΟΤΑ θα καρπώνονται πλέον μόνο το 1,5%.  Στόχος του μέτρου, είναι ο κάτοικος να απολαμβάνει απευθείας όφελος από τη λειτουργία μιας μονάδας ΑΠΕ στην περιοχή του, και έτσι να καμφθούν αντιδράσεις για μεγαλύτερα έργα, τα οποία θα αποφέρουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τέλος στις επιδοτήσεις για το κόστος κατασκευής

Ένα άλλο θέμα που προανήγγειλε η υπουργός αφορά στο τέλος των επιδοτήσεων στο κόστος κατασκευής επενδύσεων σε ΑΠΕ που υπάρχει μέχρι σήμερα δια μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου. Το θέμα θα το δούμε, είπε, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα

Αναφορικά με το σενάριο που θέλει να δίνονται κίνητρα σε επενδυτές για τη δημιουργία παραγωγικών μονάδων εξαρτημάτων ΑΠΕ (και μάλιστα ανεμογεννητριών) στην Ελλάδα, η υπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται θετικά. Το σενάριο προβλέπει να επιταχύνονται με διαδικασίες εξπρές οι άδειες για έργα μεγάλης κλίμακας, και σε αντάλλαγμα ο επενδυτής να δεσμεύεται ότι μέρος της παραγωγής του σε υλικά θα την κάνει στην Ελλάδα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας (πορτογαλικό μοντέλο). «Το μήνυμα που παίρνουμε από τις συζητήσεις που έχουμε με ξένους

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.