ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποχρεωτικοί οι ηλιακοί θερμοσίφωνες σε όλα τα νέα κτίρια!

12:05 - 09 Δεκ 2009 | Οικονομία
Ηλιακούς θερμοσίφωνες θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά όλα τα καινούργια κτίρια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση Ανάπτυξης των ΑΠΕ", που παρουσίασε χθες η αρμόδια υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη. Συγκεκριμένα καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση στις στέγες όλων των νέων κτιρίων, ηλιακών θερμοσιφώνων και άλλων ηλιοθερμικών συστημάτων, προκειμένου ένα μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται από "πράσινες" τεχνολογίες. Το μέτρο που εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση 20% κατά μέσον στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (100-150 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό), θα τεθεί σε ισχύ με την ψήφιση του νόμου - το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση - ενώ θα ειδικευτεί προσεχώς με την παρουσίαση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτριίων.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμμόρφωση της Ελλάδας με τη σχεδιαζόμενη νέα Κοινοτική Οδηγία για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, που προβλέπει ότι, μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να παράγουν επί τόπου το ισοδύναμο της ενέργειας που καταναλώνουν.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει σταδιακά οι διάφορες χρήσεις (π.χ. θερμικές χρήσεις για ζεστό νερό χρήσης ή θέρμανση χώρων) να καλύπτονται από ΑΠΕ.

Εγκατάσταση 100.000 τ.μ. ηλιοθερμικών

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η υποχρεωτική εγκατάσταση ηλιοθερμικών σε νέα κτίρια στην Ελλάδα, σημαίνει κατ' ελάχιστον την εγκατάσταση 100.000 τετραγωνικών μέτρων ηλιακών συλλεκτών ετησίως. Κατ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται επιπλέον 45 εκατ. κιλοβατώρες και αποφεύγεται η έκλυση 45.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Σε ορίζοντα δεκαετίας, αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομούνται επιπλέον 0,5 εκατ. κιλοβατώρες το έτος 2020, έτος κρίσιμο για τις επιδόσεις της χώρας σε σχέση με τις διεθνείς της υποχρεώσεις σε ότι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, το μέτρο της υποχρεωτικής εγκατάστασης ηλιοθερμικών σε νέα κτίρια εκτιμάται ότι θα αποφέρει τουλάχιστον 1.150 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και θα τονώσει την εγχώρια βιομηχανία.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 1.850 επιπλέον θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους λόγω τόνωσης της κατανάλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 19% της συνολικά καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό αφορά στο ζεστό νερό χρήσης. Κάθε χρόνο, πάνω από 4 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου 240.000 τόνοι πετρελαίου σπαταλώνται μόνο και μόνο για να ζεστάνουμε νερό στα κτίρια μας, κάτι που μπορεί να γίνει ανέξοδα με χρήση ηλιακής ενέργειας ή και άλλες μορφές ΑΠΕ (π.χ. βιομάζα). Hδη σήμερα, τα εγκατεστημένα ηλιοθερμικά συστήματα εξοικονομούν πάνω από 1,15 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, ετησίως.

Τα μοντέλα της Ισπανίας, Γερμανίας

Hδη, κάποιες χώρες έχουν κάνει υποχρεωτική τη χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων σε νέα κτίρια (π.χ. Ισπανία, Πορτογαλία, Ισραήλ). Το παράδειγμα της Ισπανίας (“μοντέλο Βαρκελώνης” όπως ονομάζεται πλέον) αποδείχτηκε ιδιαίτερα πετυχημένο. Στη Γερμανία, η σχετική νομοθεσία προβλέπει για τα νέα κτίρια την κάλυψη μέρους των θερμικών αναγκών από ΑΠΕ, όχι μόνο για το ζεστό νερό χρήσης αλλά και για τις ανάγκες θέρμανσης του κτιρίου.

Κόστος ηλιακών (με σύνδεση και ΦΠΑ)

120Lit : 700 - 850 ευρώ

160Lit : 800 - 1.400 ευρώ 

200Lit : 1.100 - 1.850 ευρώ

Ο Ενεργειακός
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.