ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλειδώνουν τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση

08:59 - 11 Δεκ 2009 | Οικονομία
Οι υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και οι διαρκείς παρεμβάσεις ξένων οίκων, αξιωματούχων της Κομισιόν και του Τύπου, με το πρόσχημα της πτώχευσης φέρνουν τα μέτρα πιο κοντά. Αν και προς το παρόν η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η ώρα για ανακοινώσεις, ενδεχομένως και με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια στόματος του πρωθυπουργού, ήρθε. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τη Δευτέρα ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση της ΟΚΕ θα ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα, τέτοια που να πείσουν τις αγορές για την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, είναι ότι θα ανακοινωθούν δραστικές περικοπές στους υψηλόμισθους του Δημοσίου, περιλαμβάνοντας ακόμα κι εκείνους που παίρνουν 2.000 ευρώ μεικτά το μήνα, στις υπερωρίες, στα οδοιπορικά και ο,τιδήποτε, τέλος πάντων, συνιστά πολυτέλεια σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θέλει να προλάβει με αυτό τον τρόπο όποιες νέες υποβαθμίσεις βρίσκονται καθ' οδόν από τους ξένους. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις παρεμβάσεις του στα ξένα μέσα ενημέρωσης αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά να αντιστρέψει το κλίμα. Την Τρίτη θα βρεθεί στο Βερολίνο για συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της Γερμανίας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομολογό του και την επόμενη, την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί να κλειστούν «ραντεβού» με εκπροσώπους ξένων οίκων στο Λονδίνο. Οίκοι, οι οποίοι ως γνωστόν αποτελούν και τους δανειστές μας.

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται έντονα για το αν θα εκδώσει λαϊκά ομόλογα ή όχι. Η ανησυχία εστιάζεται στην αποδυνάμωση των κεφαλαίων των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες θα κληθούν να στηρίξουν το εγχείρημα μίας έκδοσης. Για το λόγο αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου επιθυμεί να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην οικονομία μέχρι τέλος του χρόνου, να έχουν δρομολογηθεί συγκεκριμένα μέτρα, ούτως ώστε να περάσει το μήνυμα στις αγορές και να τρέξει ο δανεισμός της χώρας απρόσκοπτα στις αρχές του έτους.


Ελληνες διαχειριστές, που φοβούνται τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία τονίζουν στο «R» ότι, «αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει το λόγο της και να δανειστεί όσα προβλέπονται με βάση τον προϋπολογισμό. Η προηγούμενη κυβέρνηση δανειζόταν περισσότερα απ' όσα σχεδίαζε αρχικά, με συνέπεια να πληρώνουμε, εκτός των άλλων, την έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας».

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.