ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: "Aνατρέπουμε, δεν διαχειριζόμαστε"

08:55 - 14 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd) «Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών, όχι διαχείρισης. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός κυβέρνησης.

Στο Ζάππειο Μέγαρο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, όπου το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα νέα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει αναφορά σε σειρά αυστηρών, αλλά όχι αντιλαϊκών μέτρων - όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Επιπλέον σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα  κλιμάκιο αναλυτών της Moody’s, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, μόλις λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Fitch. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν:

1) Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των φορολογικών εσόδων με μέτρα που θα πλήττουν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα.

2) Η καταπολέμηση της σπατάλης στο Δημόσιο.

3) Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ενίσχυση της διαφάνειας στο Δημόσιο.

4) Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με έμφαση στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

5) Η καθιέρωση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Οι αλλαγές θα πονέσουν, αλλά θα πονέσουν αυτούς που πρέπει», δήλωσε ο πρωθυπουργός στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. O κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμα την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα επιβαρύνουν τον πολίτη, αλλά να πατάξει τη διαφθορά, την ανομία, την φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τεράστιο έλλειμμα, τεράστιο χρέος, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, μεγάλη διαφθορά που πρέπει να επιλυθεί. Χρειάζεται στροφή σε μια βιώσιμη οικονομία για τη χώρα μας. Το διεθνές περιβάλλον οξύνει τα προβλήματα για τη χώρα μας. Το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η χώρα μας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Πρέπει να μπει τέλος στη συστημική διαφθορά, η παράλογη σπατάλη, το πελατειακό κράτος και το σύστημα ανομίας, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Είμαι αποφασισμένος να τα αλλάξουμε όλα αυτά. Θα κάνουμε τις αλλαγές που υποσχεθήκαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ξεφύγουμε από την κατάσταση που επιβαρύνει την Ελλάδα και την οικονομία μας». Ειδικότερα για όσον αφορά την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ακόμη και λίγο να τις χτυπήσουμε θα έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Η αγορά περιμένει δραστική περικοπή εξόδων και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ωστόσο μετά τις δηλώσεις στις Βρυξέλλες υπάρχει προβληματισμός για το αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σκληρά μέτρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται ακόμα και αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 19%.  

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Moody's

Την ίδια ώρα, κλιμάκιο αναλυτών του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναμένεται στην πρωτεύουσα σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, μόλις λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Fitch.

Η επίσκεψη είναι προγραμματισμένη και τα στελέχη του οίκου θα συναντηθούν με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του ΟΔΔΗΧ, της ΤτΕ. Η Moody's αξιολογεί τη χώρα με 'Α1'. Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Οκτωβρίου έχει θέσει την αξιολόγηση της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.