ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Brevan Howard, τα ελληνικά ομόλογα και ο Τρύφων Νάτσης

09:26 - 14 Δεκ 2009 | Οικονομία
Ενας Eλληνας, ο Τρύφων Νάτσης, είναι εκ των πέντε συνιδρυτών της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Brevan Howard Asset Μanagement (ΒΗΑΜ), που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης, το οποίο ρευστοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ελληνικά ομόλογα και συνέβαλε στην πτώση της τιμής τους. Το «R» στις 30 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει πως το fund Brevan Howard ρευστοποιούσε ομόλογο σε θέμα με τίτλο «Το hedge fund Brevan Howard ρευστοποιούσε μαζικά ελληνικά ομόλογα».

H Brevan Howard, με υπό διαχείριση κεφάλαια 26 δισ. δολάρια και ειδίκευση στην αγορά ομολόγων, δεν έχει μόνο το μεγαλύτερο hedge fund της Ευρώπης. Εχει και το πιο πετυχημένο. Το Brevan Howard's Master Fund (περίπου 20 δισ. δολ.) κατάφερε να βγει νικητής με απόδοση την περίοδο της πιστωτικής κρίσης σημειώνοντας άνοδο 20% το 2008 όταν η μέση επίδοση της αγοράς ήταν πτώση 19% την ίδια χρονιά. Το ίδιο fund δεν έχει σημειώσει πτώση καμία χρονιά. Από τον Απρίλιο του 2003 όταν και κυκλοφόρησε έχει μέση ετήσια απόδοση 14,4% μέχρι και το 2008 έναντι 3,1% του S&Π-500 το ίδιο διάστημα.

Ο Τρύφων Νάτσης είναι εκ των πέντε μελών της χρυσής πεντάδας των επαγγελματιών που ελέγχουν τον όμιλο επενδύσεων, που στις αρχές του τρέχοντος έτους μετακόμισε σε νέα πολυτελή γραφεία κοντά στο Regent Park, στο Λονδίνο. Εχει διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά από το City University του Λονδίνου και ξεκίνησε την καριέρα του στην πρώην Salomon Brothers το 1993, εφαρμόζοντας τεχνικές arbitrage σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος (ομόλογα). Μετά από επτά χρόνια έγινε επικεφαλής στην Endeavor Capital Management και στη συνέχεια στην CSFB. Φιλόμουσος χρηματοδοτεί έργα της Οπερας στο Λονδίνο.

Και οι πέντε συνιδρυτές πάντως, είναι πρώην στελέχη της Credit Suisse First Boston από την οποία παραιτήθηκαν το 2002 για να σχηματίσουν τον επενδυτικό τους όχημα, που φέρει το όνομα Brevan Howard και το οποίο προέκυψε από τα αρχικά των επωνύμων τους συν τα απαραίτητα φωνήεντα. Εκτός του Τ. Νάτση, οι άλλοι τέσσερις είναι ο Alan Howard, ο άνθρωπος που είναι επικεφαλής και βασικότερος μέτοχος, ο Christofer Rokos, ο James Vernon και ο γάλλος Philippe Blochet, ο οποίος απεχώρησε προσφάτως.

Ολοι τους ήταν στο τμήμα των ομολόγων της CSFB το οποίο διεύθυνε ο Α. Howard από το 1997 μέχρι το 2002. Ο ίδιος είναι 46 ετών σήμερα και παραμένει trader στην εταιρεία του, η οποία λειτουργεί υπό συγκεκριμένους, σκληρούς, απαράβατους εργασιακούς «κανόνες». «Οποιος δεν βγάζει λεφτά, απολύεται» είναι ένας από αυτούς. «Οποιος βγάζει τα περισσότερα, τότε αναλαμβάνει να διαχειρίζεται περισσότερα», είναι ένας άλλος. Ο Howard είναι ο καλύτερος trader και γι' αυτό διαχειρίζεται ποσοστό 20-25% περίπου 5 δισ. δολ. του ενεργητικού του Master Fund.

Εγινε διάσημος στην CSFB αφού κατάφερε να παρακάμψει α) την πτώση της αγοράς ομολόγων το 1994 όταν η FED ανέβασε τα επιτόκια έξι φορές και τέσσερα χρόνια μετά, β) την κατάρρευση του hedge fund Long Term Capital Management. Το 1994 πήρε θέσεις short, δηλαδή πόνταρε σε πτώση των τιμών των ομολόγων και το 1998 βγήκε κόντρα σε θέσεις που είχε πάρει το Longterms Capital και πόνταρε σε άνοδο των τιμών των αμερικανικών ομολόγων.  

Η Brevan Howard θεωρείται φυτώριο ταλέντων καθώς όσοι απολύονται ή φεύγουν γίνονται υψηλόβαθμα στελέχη σε άλλες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κάδου. Στην εταιρεία δουλεύουν περίπου 60 traders που αγοράζουν και πουλάνε από κρατικά ομόλογα μέχρι παράγωγα δεικτών και συνεργάζονται με περίπου 20 οικονομολόγους και ειδικούς αναλυτές, που δουλεύουν πάνω σε δεκάδες σενάρια, μερικά από τα οποία συμβαίνουν.

Χρ. Ιωάννου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.