ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Παπαριστείδης (Fortius Sec): 'Δεν μπορούμε να γίνουμε Σουηδία από τη μία μέρα στην άλλη'

09:12 - 16 Δεκ 2009 | Οικονομία
Tην ανησυχία τους εκφράζουν οι αναλυτές με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία, θεωρώντας ότι χρειάζονται πρόσθετα και ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τέτοια που να πειστούν οι αγορές και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Σχολιάζοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο κ. Βασίλης Βλασταράκης, Υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Securities, επισημαίνει ότι δεν ικανοποίησαν την ελληνική αγορά, καθώς θεωρήθηκαν ήπιας μορφής και με χρονική καθυστέρηση ως προς την ανταποδοτικότητα τους. Οι ξένοι οίκοι θα ασπάζονταν τον μοντέλο της Ιρλανδίας και ανέμεναν πιο δραστηικά μέτρα κυρίως ως προς το χρόνο απόδοσης τους. Ζητούμενο είναι η λήψη πιο δραστικών μέτρων, όπως η περικοπή δαπανών και μισθών με επίκεντρο το δημόσιο τομέα.

Από τη στιγμή που το 50% των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ είναι ξένοι, οι οποίοι επιθυμούσαν τη λήψη πιο άμεσων μέτρων, τύπου Ιρλανδίας, αποδοκίμασαν χθες στην πράξη τα ήπια μέτρα της κυβέρνησης, εκτιμά και ο κ. Στρατής Πολυχρονέας, αναλυτής της Solidus ΑΧΕΠΕΥ. Η αποδοκιμασία φάνηκε τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στην αγορά ομολόγων, όπου το spread διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, εξέλιξη που αν συνχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση από τη Moody's τις επόμενες ημέρες. Από την άλλη πλευρά, οι εγχώριοι επενδυτές προτιμούν πιο ήπια μέτρα προκειμένου να μην «χτυπηθούν» οι έλληνες που επενδύουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

'Δεν γίνεται να γίνουμε... Σουηδία από τη μιά στιγμή στην άλλη', σχολιάζει ο γνωστός χρηματιστής, ειδικός σύμβουλος της Fortius ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Παπαριστείδης, θεωρώντας ότι τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες θα χρειαστούν χρόνο μέχρι να δοκιμαστούν στην οικονομία. Κατά την άποψή του, ο χρόνος είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ευόδωση των προσπαθειών της κυβέρνησης για την επιστροφή της οικονομίας στον ίσιο δρόμο. Κατά την άποψή του, το 2010 θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία και την αγορά. Στην αγορά, όπως αναφέρει, θα υπάρχουν συνέπειες από τον περιορισμό της κερδοφορίας των τραπεζών και των επιχειρήσεων εξαιτίας της φορολογίας και των μειωμένων εσόδων από την αγορά των ομολόγων. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα μέτρα θα έπρεπε να ήταν πιο συγκεκριμένα.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.