ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράταση έως 15/1 για πινακίδες και τέλη - Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού- Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου

14:36 - 29 Δεκ 2009 | Οικονομία
(upd) Έως τις 15/1/2009 παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.

Σχετικά με τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της «ρύθμισης Σουφλιά», η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που εφάρμοσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έγινε σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μικρού και μεσαίου κυβισμού.

Παρά τη βελτίωση αυτή διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιβάρυνση είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε παλαιά οχήματα πολύ μεγάλου κυβισμού.

Για το λόγο αυτό, και δεδομένου ότι η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2010 ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011.

Γ. Παπανδρέου: ''Θα εντοπιστούν όσοι αδικούνται στα τέλη κυκλοφορίας και θα διορθωθούν τα λάθη''

 

Στην έλλειψη επαρκούς χρόνου διαβούλευσης, για να εντοπιστούν όσοι αδικούνται και να διορθωθούν τα λάθη απέδωσε το πρόβλημα για τα υπέρογκα, σε πολλές περιπτώσεις, τέλη κυκλοφορίας και τη συρροή πολιτών στις Εφορίες για κατάθεση πινακίδων ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι όλη αυτή η διόρθωση που θα υπάρξει θα αποδείξει ότι η κυβέρνηση ακούει τους πολίτες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική της κυβέρνησης για την οικονομία, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα γίνει δεκτό από την ΕΕ και δήλωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για αύξηση του ΦΠΑ.

Παράλληλα, ζήτησε να «αποενοχοποιηθούν οι συζητήσεις» εντός της κυβέρνησης και τυχόν διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη φάση διαμόρφωσης της κυβερνητικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως όταν λαμβάνεται μία απόφαση αυτή είναι που ισχύει.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα σκεφτόταν μία απογραφή, από κοινού με τη ΝΔ, χαρακτήρισε «συμπαθητική» την αντιπαράθεσή του στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σε ό,τι αφορά στην Εξεταστική για το Βατοπαίδι.

Η ΝΔ πρέπει να αποφασίσει εάν υιοθετεί όσα συνέβησαν στο παρελθόν και από ό,τι δείχνει μέχρι στιγμής τα υιοθετεί. Λέει ότι κάνει αυτοκριτική, αλλά στην ουσία δεν το κάνει. Η ΝΔ πρέπει να βρει την ταυτότητά της και να αλλάξει πολλά πράγματα, είπε.

Για τον εκλογικό νόμο, και τις διαφωνίες που διατυπώνονται, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πλευρά του θέματος, ξεκαθάρισε όμως ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο και τον «Καπποδίστρια 2».

Ο Γ.Παπανδρέου απάντησε σε πολλές ερωτήσεις για την καθυστέρηση στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων στα υπουργεία και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να περιμένουμε ακόμα κι έναν χρόνο για να γίνουν κάποιες αλλαγές στη χώρα, οι οποίες δεν έχουν γίνει τα τελευταία 200 χρόνια.

Επίσης ερωτηθείς για τις διαφωνίες του νέου αρχηγού της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η εντύπωσή του είναι πως ο κ. Σαμαράς δεν είπε ακριβώς όχι στον εκλογικό νόμο, αλλά σκέπτεται μια παραλλαγή του συστήματος. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι όλοι συμφωνούν πως το σημερινό σύστημα πάσχει και παράγει μαύρο πολιτικό χρήμα.

Για το θέμα των μεταναστών, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων που προωθεί το Υπουργείο των Εσωτερικών και σε ερώτηση αν έτσι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, απάντησε ότι το εκλογικό σώμα δεν αλλοιώνεται, απλά αλλάζει και ότι, σε κάθε περίπτωση, όλα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα, επί ίσοις όροις, να διεκδικήσουν την ψήφο όλων των Ελλήνων.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:06 - 29 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.