ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η φορολόγηση των γονικών παροχών- Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν λέει η κυβέρνηση

10:04 - 08 Ιαν 2010 | Οικονομία
(upd 2) Αυξημένο φόρο, αναδρομικά, με βάση τους νέους συντελεστές που θα περιέχονται στο φορολογικό, θα καταβάλουν όσοι κάνουν στο εξής γονικές παροχές και κληρονομιές, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. με την οποία προβλέπεται η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων και των ποτών κατά 20%. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 930 εκατ. ευρώ. Ακόμη 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από την αύξηση της φορολογίας των ποτών.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είχε διατυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2010, ήταν να αυξηθεί η φορολογία στα δύο αυτά προϊόντα κατά 10%, αλλά ύστερα από την πίεση των Βρυξελλών για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος αποφάσισε να διπλασιάσει την επιβάρυνση.

Όπως δήλωσε στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό πως θα προχωρήσει σε αλλαγές στο φόρο της ακίνητης περιουσίας και δεν ήθελε να επιτρέψει σε εκείνους που έχουν μεγάλες περιουσίες να εκμεταλλευτούν το χρονικό «παράθυρο» που προκύπτει από τη διαβούλευση.

Ερωτηθείς εάν οι αυξήσεις στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών είναι υψηλές, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 0,19 ευρώ για τα φθηνά τσιγάρα, σε 0,41 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα, σε ένα ευρώ για τη φιάλη το ουίσκι, σε 0,50 ευρώ για το ούζο και το τσίπουρο, ενώ δεν επηρεάζεται το κρασί. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν άμεσα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, η τροπολογία προβλέπει ότι όσες γίνουν από την επομένη της κατάθεσης του νόμου, δηλαδή από σήμερα, Παρασκευή, θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα, η οποία -σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι προοδευτική- αλλά θα έχει υψηλό αφορολόγητο.

Έτσι, ενώ σήμερα υπάρχει αφορολόγητο όριο 95.000 ευρώ και από εκεί και πάνω επιβάλλεται ενιαίος συντελεστής 1% επί της κληρονομούμενης περιουσίας, στο εξής θα υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο, της τάξης των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις και το υπόλοιπο θα φορολογείται με συντελεστές που θα αυξάνονται σταδιακά, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι περιουσίες των 500.000 ευρώ και του 1 εκατ. ευρώ θα υποστούν μεγάλη επιβάρυνση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Ωστόσο επειδή ο νέος φορολογικός νόμος είναι ακόμη σε διαδικασία διαβούλευσης και δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν από το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο, η τροπολογία ορίζει ότι όσοι κάνουν τώρα γονικές παροχές θα φορολογούνται προσωρινά με 1% και στη συνέχεια θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου τους με βάση το νέο καθεστώς.

Στα τσιγάρα ο συντελεστής του φόρου θα αυξηθεί από 57,5% σε 70% της τιμής τους. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των τσιγάρων που πωλούνται 2 ευρώ κατά 19 λεπτά και αυτών που πωλούνται 3,2 ευρώ κατά 41 λεπτά.

Κ. Μίχαλος: Η κυβέρνηση έχει πάρει λάθος δρόμο

'Λάθος δρόμο έχει πάρει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ προέβη αιφνιδιαστικά σε βαρύ φορολογικό χτύπημα σε βάρος του συνόλου σχεδόν των ελληνικών οικογενειών, καταθέτοντας τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών. Στην τροπολογία μάλιστα, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή, δεν αναφέρεται ο ακριβής συντελεστής της νέας φορολόγησης δημιουργώντας πανικό στις ελληνικές οικογένειες για το ύψος του', δήλωσε ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών.

Και συμπλήρωσε:

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το οικονομικό του επιτελείο να αλλάξουν τακτική, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να σταματήσουν την άγρια φοροεπιδρομή επί δικαίων και αδίκων που έχουν αρχίσει να εξαπολύουν.

Το Ε.Β.Ε.Α., για άλλη μια φορά, καλεί την κυβέρνηση να αφήσει κατά μέρος τις εύκολες λύσεις και να προχωρήσει στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που θα δώσουν λύσεις σε βάθος χρόνου στα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Και εν πάση περιπτώσει, εάν εκτιμά ότι απαιτείται επειγόντως η ενίσχυση των κρατικών ταμείων, ας προωθήσει έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, αλλά στοχευμένα προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και της πάταξης της φοροδιαφυγής από εκείνους τους κλάδους που γνωρίζει πολύ καλά, όπως όλη η ελληνική κοινωνία, ότι συστηματικά φοροδιαφεύγουν.

Έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση

Για προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ για τις ρυθμίσεις είπε ότι έχουν αντιφατικό χαρακτήρα.

«Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε όλη τη χθεσινή νύχτα, η περιφερόμενη από γραφείο σε γραφείο, περιβόητη, πλέον, τροπολογία, κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με ρυθμίσεις που έχουν αντιφατικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΝΔ, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος τάσσεται  κατά της «ανεξέλεγκτης φορο-επιδρομής στην ακίνητη περιουσία». η οποία -όπως εξήγησε- πλήττει κυρίως, τη μεσαία τάξη και την μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αυξήσει κατά πολύ το αφορολόγητο, ώστε να μην γονατίσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα.

Πάντως, για την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και τα ποτά, ο κ. Παναγιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ, εφόσον το μέτρο είναι έκτακτο σε περίοδο κρίσεως.

«Αλλά θεωρούμε απαραίτητο να επαναλάβουμε ότι εάν επαληθευτούν οι φήμες για αύξηση των φόρων και στα καύσιμα, αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία.

» Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα αυστηρά μηνύματα των καιρών, εξακολουθεί να υπολείπεται της κρισιμότητας των περιστάσεων. Και σπαταλάει πολύτιμο χρόνο, χωρίς να κάνει αυτά που πρέπει, για να βγει η χώρα μας, με ασφάλεια και σταθερότητα από την κρίση» κατέληξε.

Έντονη αντίδραση και από το ΚΚΕ, το οποίο τόνισε ότι οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί  δικαιότερης φορολόγησης του συνόλου των εισοδημάτων «είναι το δόλωμα για να ακινητοποιηθεί η λαϊκή αντεπίθεση».

Το Πολιτικό Γραφείο υπογραμμίζει ότι «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβερνητική προπαγάνδα, περιμένοντας τη νέα φοροεπιδρομή που διαμορφώνει σε βάρος του η κυβέρνηση με τη νέα φορολογική πολιτική της και το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Από πλευράς ΣΥΝ ο Π.Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσω της καταδικασμένης πρακτικής των νυχτερινών τροπολογιών και μάλιστα σε άσχετα νομοσχέδια, έρχεται να κλιμακώσει μια πραγματική φοροεπιδρομή σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, την οποία εγκαινίασε με τα παράλογα, υπεραυξημένα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά αυτοκίνητα.

Κυβέρνηση: Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

Περί προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για τη φορολόγηση των μεταβιβάσεων, απορρίπτοντας τα περί αιφνιδιασμού

Υπενθύμισε δε ότι η τελευταία σχετική αναφορά του πρωθυπουργού ήταν στις 13 Δεκεμβρίου 2009, προκειμένου να επανέλθει αυτή η φορολόγηση με προοδευτική κλίμακα και με υψηλό αφορολόγητο.

«Δεν υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός» επισήμανε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα θα έπρεπε να βρεθεί κάποιος τρόπος να υπάρξει αυτή η ρύθμιση και μάλιστα όταν προβλέπεται και από τον προϋπολογισμό και από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι επειδή το πρώτο νομοσχέδιο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουαρίου, έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να υπάρχει αυτή η ρύθμιση.

«Με δεδομένο ότι είχε προαναγγελθεί αυτού του είδους η φορολόγηση, παρατηρήθηκε σωρεία μεταβιβάσεων μεγάλων περιουσιών, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι πολίτες, που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες, να τις μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να ωφεληθούν σε αυτό το διάστημα.

» Αρα, θα έπρεπε και η Πολιτεία να κινηθεί στα πλαίσια της προστασίας της φορολογίας που θα προέκυπτε.»

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η ρύθμιση δεν εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης γιατί δεν έπρεπε να επιβαρυνθούν οι πολίτες για το 2009.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι προσωρινός ο φόρος που επιβάλλεται με τα σημερινά δεδομένα και πως η εκκαθάριση θα γίνει με την καινούρια ρύθμιση που προβλέπεται να γίνει μετά τον ευρύ κοινωνικό διάλογο, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:05 - 08 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.