ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φόβοι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου για στασιμοπληθωρισμό

14:44 - 13 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με αφορμή την άνοδο του πληθωρισμού στο 2,6% τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σοβαρή απειλή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση την οικονομία.

Τα χαρακτηριστικά του στασιμοπληθωρισμού είναι ο υψηλός δείκτης τιμών καταναλωτή σε συνδυασμό με τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και την υψηλή ανεργία.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις προκειμένου για παράδειγμα να καλύψουν το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών είτε μειώνουν την παραγωγή, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία, είτε αυξάνουν τις τιμές λιανικής.

Ειδικότερα, το ΒΕΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατά μία έννοια ο πληθωρισμός συμβαδίζει και συνδέεται με την ανάπτυξη ως αποτέλεσμά της, όταν όμως η ανάπτυξη είναι αρνητική και οι δυνάμεις που «δημιουργούν» πληθωριστικές πιέσεις δεν υφίστανται στη δεδομένη περίοδο, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε «στασιμοπληθωρισμό».

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, το σίγουρο σε μία τέτοια περίπτωση, είναι η περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων, με την απώλεια αγοραστικής δύναμης, καθώς και η αύξηση κόστους παραγωγής με μείωση της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με το ΒΕΑ, να προλάβει την εκδήλωση στασιμοπληθωρισμού, που θα ήταν και η χαριστική βολή στην δύσκολη οικονομική κατάσταση ώστε οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα την τρέχουσα περίοδο, να μην εξανεμίζονται δίχως αποτέλεσμα.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι και η ίδια η Πολιτεία στην προσπάθειά της για τον έλεγχο του δημοσιονομικού προβλήματος, οφείλει να συμβάλει στην συγκράτηση του πληθωρισμού και όχι με μέτρα και πολιτικές της να δημιουργεί και να ενισχύει το πρόβλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:56 - 13 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.