ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά το ''ψαλίδισμα'' στην ΕΡΤ

19:48 - 14 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ξεκινά η περικοπή δαπανών στην ΕΡΤ, και σε πρώτη φάση θα γίνει εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Στόχος, είπε, έιναι μια ΕΡΤ όχι εμπορική, αλλά ανταγωνιστική στην ποιότητα. Υπογράμμισε δε ότι «κληρονομήσαμε μια πολύ αρνητική κατάσταση, κυρίως λόγω της αναξιοκρατίας, της σπατάλης και του κακού τρόπου λειτουργίας», ενώ χαρακτήρισε την ΕΡΤ «σπάταλο οργανισμό, χωρίς στρατηγική».
Η εξοικονόμηση θα έρθει από τη μη ανανέωση συμβάσεων 14 ειδικών συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ (εξοικονόμηση 1.080.000 ευρώ), από την κατάργηση δύο θέσεων εντεταλμένων συμβούλων (εξοικονόμηση 450.000 ευρώ), από την κατάργηση αμοιβών επιτροπών (εξοικονόμηση 400.000 ευρώ), από τη μη ανανέωση συμβάσεων 68 ατόμων λόγω μη παροχής έργου ή αργομισθίας (εξοικονόμηση 2.340.000 ευρώ), από τη μείωση κατά 10% αμοιβών του προσωπικού ειδικών θέσεων (εξοικονόμηση 140.000 ευρώ), από τη μείωση αμοιβών στις αποκλειστικές συμβάσεις 108 δημοσιογράφων (εξοικονόμηση 560.000 ευρώ), από τη μείωση των μικτών αποδοχών των υπολοίπων εργαζομένων (εξοικονόμηση 1.585.000 ευρώ) και τη μείωση μισθών των γενικών διευθυντών σε ποσοστό 30% (εξοικονόμηση 350.000 ευρώ).

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η νέα φάση της ΕΡΤ, που θα ξεκινήσει σύντομα μετά τον διορισμό του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου -που θα είναι χωριστά πρόσωπα- θα αφορά το πρόγραμμα, το οργανόγραμμα και την αξιολόγηση.

Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση θα αποφασιστεί ποιες εκπομπές παραμένουν και ποιες όχι, θα καταρτισθεί το οργανόγραμμα της ΕΡΤ και θα εφαρμοστεί πολιτική αξιολόγησης τόσο του προγράμματος, όσο και του προσωπικού της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης.

Επίσης, ανέφερε ότι η νέα διοίκηση αναμένεται να διορισθεί την επόμενη εβδομάδα και η επιλογή των ατόμων θα γίνει με κριτήρια την καλή γνώση της διοίκησης, την καλή γνώση του προϊόντος (τεχνολογίας) και το πολιτικό κριτήριο.

Το παρόν διοικητικό συμβούλιο θα παραμείνει στη θέση του για μικρό χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη του νέου προέδρου και του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σχετικά με τη δημοσιοποίηση των μισθών του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των άλλων υψηλόβαθμων στελεχών είπε ότι αν και ο ίδιος είναι υπέρ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν αλλάξει ο νόμος που θεωρεί τα στοιχεία αυτά προσωπικά δεδομένα.

Για αλλαγή του νόμου έκανε λόγο και σχετικά με την διάκριση των ρόλων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Όσον αφορά το καθεστώς των συμβασιούχων υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά τα προηγούμενα χρόνια ξεχείλισε το καθεστώς αυτό είτε λόγω ρουσφετιών, είτε λόγω προσπαθειών χειραγώγησης δημοσιογράφων».

Αναφορικά με τις περιπτώσεις σπατάλης, τόνισε ότι θα παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη, στην οποία ήδη έχουν παραπεμφθεί κάποιες περιπτώσεις.

Πάντως, διευκρίνισε ότι σχετικά με εκπομπές που έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα οι εκπομπές αυτές δεν καταργούνται πριν βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Ακόμα μίλησε για ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και με την νέα διοίκηση θα επανεξεταστούν, αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί αξιολόγηση.

Σχετικά με την Eurovision, την χαρακτήρισε «φιέστα» και δήλωσε ότι «είναι κακό να ταυτίζεται η ΕΡΤ με την Eurovision, όπως ίσχυε μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι σκοπός του υπουργείου είναι να μην συνεχισθεί αυτή η προβολή.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 15 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.