ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολίτες στο κυνήγι φοροφυγάδων -Κατασχέσεις από το κράτος

09:13 - 15 Ιαν 2010 | Οικονομία
Πολίτες στο κυνήγι φοροφυγάδων -Κατασχέσεις από το κράτος
(upd) Ακόμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αλλά και κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων και των δόσεων για τους οφειλέτες που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο δημόσιο φαίνεται πως θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για τα φορολογικά έσοδα. Την ίδια ώρα δημόσια διαπόμπευση των φοροφυγάδων, εξασφάλιση φορολογικής αμνηστίας στα άτομα ή τις επιχειρήσεις που θα κατονομάσουν διεφθαρμένους εφοριακούς αλλά και λήψη μέτρων με στόχο να μην έρχεται σε επαφή ο φορολογούμενους με τον εφοριακό περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Επίσης, στο πλαίσιο του φορολογικού διαλόγου, εξετάζεται η ενεργοποίηση υφιστάμενης διάταξης η οποία προβλέπει ότι θα δημοσιοποιούνται μέσω διαδικτύου τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Τόσο αυτών που δηλώνουν πολλά, όσο και αυτών που δηλώνουν λίγα.

Οι κυβερνητικές προθέσεις αναφέρονται ρητά στο Πρόγραμμα Σταθερότητας καθώς γίνεται λόγος για:

  • Υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην

αποκάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών.

  • Παραδειγματισμό και δημοσιοποίηση των περιπτώσεων μη-συμμόρφωσης,

συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής σε ποινικές διώξεις.

Στο “παιχνίδι” μπαίνουν και οι πολίτες καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα επιτραπεί στους φορολογούμενους να αναφέρουν άτομα και εταιρείες που φοροδιαφεύγουν. Μένει να φανεί αν ένα τέτοιο μέτρο θα ταιριάξει με την ελληνική νοοτροπία.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την επαφή του φορολογούμενου με τον εφοριακό. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θεσπιστεί σύστημα που δεν θα αφήνει περιθώρια διαπραγματεύσεων κατά την επιβολή προστίμων. Ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν τα τιμολόγιά τους μόνο ηλεκτρονικά ενώ η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθίσταται υποχρεωτική από όλους. Τέλος, στο ΠΣΑ γίνεται λόγος για

  • · Αντικατάσταση των τυπικών ελέγχων βιβλίων και στοιχείων από εκτενείς ελέγχους εις

βάθος.

  • · Συγκέντρωση στοιχείων από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ενέργεια, τηλεφωνία,

ύδρευση) και αξιοποίησή τους στις διασταυρώσεις.

  • · Συλλογή πληροφοριών και ηλεκτρονικών αρχείων για όλες τις εκδιδόμενες αποδείξεις.
  • · Μετατόπιση της διαδικασίας επίλυσης διαφορών στο κεντρικό επίπεδο.

 

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 15 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.