ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζουν όσα ξέραμε μέχρι σήμερα στην αγορά εργασίας

12:14 - 18 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ως «τυφώνα που αλλάζει τα πάντα στη χώρα μας» παρομοιάζουν οι ειδικοί τις αλλαγές που θα φέρει στην αγορά εργασίας η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στα τέλη Γενάρη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα θα αναγκαστούν να ανοίξουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την σχετική Κοινοτική οδηγία, ενώ θα ανοίξουν και οι πόρτες του ΑΣΕΠ για ξένους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής για τους διαγωνισμούς.      

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο προεδρικό διάταγμα, ο τόπος ή το Ιδρυμα στο οποίο έχει πραγματοποιήσει τις σπουδές του ένας πολίτης της ΕΕ δεν έχουν πλέον καμία σημασία, εφόσον οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα προέλευσης των τίτλων σπουδών του. Επίσης, οι επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας (ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ, καθώς μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου τριών ετών, αναλαμβάνουν την ευθύνη στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Με το νέο διάταγμα, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για όσους ευρωπαίους πολίτες πετυχαίνουν την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία τους. Όπως αναφέρει προηγούμενο προεδρικό διάταγμα (44/2005), όποιος παίρνει αναγνώριση από το αρμόδιο Συμβούλιο Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας μπορεί να καλύψει θέσεις τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας.

Οι διατάξεις του προεδρικού διατάγματος θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα και αναδρομική ισχύ, καθώς όπως αναφέρεται στο άρθρο 60 του νέου προεδρικού διατάγματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν εξέταση των περιπτώσεών τους από το αρμόδιο Συμβούλιο Επαγγελματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας, το οποίο και θα αποφανθεί.


Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία έχει ήδη ψηφιστεί από το 2005 και οι χώρες-μέλη όφειλαν να την εφαρμόσουν το αργότερο ως τον Οκτώβριο του 2007. Η χώρα μας δεν συμμορφώθηκε και γι’ αυτό καταδικάστηκε επανηλλειμμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παλαιότερες ανάλογες οδηγίες του ΄89 και του ΄92, απειλείται τώρα με νέα καταδίκη.


Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβει ως την άνοιξη που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο, να έχει θεσπίσει το νέο εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων που θα  και στην Ελλάδα τα οκτώ επίπεδα τίτλων σπουδών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το γυμνάσιο ως τον διδακτορικό τίτλο, και να βάλει μια τάξη στα επαγγελματικά δικαιώματα.


Τελευταία τροποποίηση στις 12:21 - 18 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.