ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε 'συμπληγάδες πέτρες' ο Γ. Παπακωνσταντίνου- Θετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους

09:17 - 19 Ιαν 2010 | Οικονομία
Σε 'συμπληγάδες πέτρες' ο Γ. Παπακωνσταντίνου- Θετικές δηλώσεις από Ευρωπαίους
Παιχνίδι για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η διαδικασία έγκρισης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταθέτει σήμερα η χώρα μας στο Ecofin, με την ελληνική κυβέρνηση, από χθες να έχει ξεκινήσει ένα μαραθώνιο εξετάσεων. Φαίνεται πως το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης περνάει το τεστ αν και θα υπάρχει εντατικός έλεγχος και πλέον οι ευρωπαϊοι θέλουν να δουν αποτελέσματα. Χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν και χαρακτήρισε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης ως ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ανέφερε πως από μόνο του δε εξασφαλίζει την επιτυχία.

«Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος στη συνέχεια σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή.

Από χτες, λοιπόν, ο υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, βρίσκεται ανάμεσα σε «συμπληγάδες πέτρες», αφού από τη μια βρίσκονται οι αγορές και από την άλλη οι 16 Ευρωπαίοι ομόλογοι του, έχοντας μοναδικό «όπλο» το αναθεωρημένο ΠΣΑ, το οποίο αν και το μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη την έγκριση των Ευρωπαίων, ωστόσο αναμένονται οι λεπτομέρειες που θα το καταστήσει πειστικό για την αποτελεσματικότητα του. Από τις δηλώσεις που έχουν γίνει φαίνεται πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης εγκρίνεται, αλλά οι ευρωπαίοι θα το παρακολουθούν και έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Βούτερ Μπος, τόνισε πως έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες συναδέλφους μας. Γνωρίζουν ανέφερε πως πρέπει να επιλύσουν μόνοι τους τα προβλήματα.

Κεντρικό θέμα της συνόδου θα είναι και το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, έπειτα μάλιστα και από την έκθεση-κόλαφο που έδωσε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από το 1997 μέχρι σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο ποινικών κυρώσεων κατά της Ελλάδας. Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και της πρόκλησης που αντιμετωπίζει, αλλά πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει στην πράξη".

Επιπλέον, στην ατζέντα του Ecofin περιλαμβάνεται και η «μεθοδολογία συγκέντρωσης και διαχείρισης» των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και η ρύθμιση των προβλημάτων με την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους Ευρωπαίους στην παραδοχή για ύφεση μόλις 0,3%, που κρίνεται αισιόδοξη, αλλά και στο στόχο για αύξηση των εσόδων κατά 6,5 δις ευρώ σε συνθήκες ύφεσης. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο στόχος για περικοπές δαπανών 3,6 δις ευρώ αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές, άρα απαιτεί αυξημένη πολιτική βούληση, ενώ παρουσιάζονται επιγραμματικά τα αποτελέσματα από μεταρρυθμίσεις όπως το ασφαλιστικό ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Από την άλλη μεριά το επίπεδο αποδοχής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις αρχές της ΕΕ, θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση τόσο στο ΧΑ όσο και στη δημοπρασία 3μηνων κρατικών ομολόγων που διενεργείται σήμερα. Το κλίμα δηλαδή που θα διαμορφωθεί θα κρίνει εάν συνεχιστούν οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται η ελληνική κεφαλαιαγορά και το spread των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Μάλιστα, η αγορά περιμένει τις εκδόσεις, καθώς η μεγαλύτερη απορρόφηση γίνεται από τις ξένες τράπεζες, ενώ το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα είναι σταθερά εστιασμένο στις δημοσιονομικές εξελίξεις, το spread, τις δηλώσεις και την αποδοχή του Αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, σήμερα, αν και αναμένεται να γίνει ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας μας, αλλά στις 27 Ιανουαρίου ή στις 4 Φεβρουαρίου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξετασθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων της ΕΕ και η τελική έγκριση θα δοθεί από το Eurogroup/Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου, παράλληλα με την υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης.

Σήμερα στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων η Κυβέρνηση θα πάρει μία ακόμα γεύση για το πως βλέπουν οι επενδυτές το πρόγραμμα σταθερότητας. Το επιτόκιο αναμένεται υψηλό.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:20 - 19 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.