ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουδείς ανασφάλιστος!

09:47 - 20 Ιαν 2010 | Οικονομία
Σε άμεση προτεραιότητα έχει εξελιχθεί για το υπουργείο Εργασίας ο περιορισμός της αδήλωτης εργασίας. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών για το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης, προανήγγειλε μια προσέγγιση ασφάλισης, στο πλαίσιο της οποίας ‘’κάθε εργαζόμενος μπαίνει στο σύστημα’’.

Για ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων δεν υπάρχει πλαίσιο ασφάλισης. Ετσι, όσοι εργάζονται κατ’οίκον, το οικόσιτο προσωπικό και οι απασχολούμενοι σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες δεν μπορούν να ασφαλιστούν, με τις γνωστές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα όμως με όσα είπε ο κ. Κουτρουμάνης, το σχέδιο του υπουργείου έχει ως εξής: Ο εργοδότης – φυσικό πρόσωπο όχι επιχείρηση, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός – θα πληρώνει τους απασχολούμενους στο σπίτι του ή στο χωράφι του, με μία τύπου ‘’επιταγή’’ (ο κ. Κουτρουμάνης το χαρακτήρισε επίσης ‘’παράβολο’’, ‘’κουπόνι’’ κλπ), την οποία θα παράγει το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ.

Η ‘’επιταγή’’ θα διατίθεται από τράπεζες και ΚΕΠ αρχικά, αλλά και από περίπτερα σε επόμενη φάση. Ο ‘’εργοδότης’’ θα προμηθεύεται τα ‘’κουπόνια’’ των 5/10/50 κλπ ευρώ και ο εργαζόμενος θα πηγαίνει και θα εισπράττει τα χρήματα κάθε 15/30 μέρες (οι λεπτομέρειες δεν έχουν ξεκαθαριστεί σύμφωνα με τον υφυπουργό) από ΙΚΑ ή ΟΓΑ. Από αυτό το ποσό θα έχει ήδη παρακρατηθεί η εισφορά που αντιστοιχεί στον ασφαλιστικό φορέα.

Το κίνητρο

Το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση για να ασφαλίζουν τα νοικοκυριά το προσωπικό τους είναι, ότι το διπλότυπο της ‘’επιταγής’’ υποβάλλεται στη φορολογική δήλωση κι έχει την αντίστοιχη έκπτωση.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα αυτής της ασφαλιστικής προσέγγισης, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι απαλάσσει την οικογένεια από το άγχος ότι απασχολεί προσωπικό στον αγροτικό τομέα ή στο σπίτι ανασφάλιστο και είναι πλέον όλα νόμιμα. Επίσης, με την ασφάλιση αυτή καλύπτονται τυχόν εργατικά ατυχήματα, που θα κόστιζαν πολύ ακριβά και στις δύο πλευρές.

Ισχυρό πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής αποτελεί το ότι γλιτώνουν εργοδότες και εργαζόμενοι τη σημερινή γραφειοκρατία και ‘’πονοκέφαλο’’ του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και της ΑΠΔ.

Το σημαντικότερο πάντως είναι περισσότεροι εργαζόμενοι μπαίνουν στο σύστημα. Ας σημειωθεί πως παρόμοιο σύστημα εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία από το 1994.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 20 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.