ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενώ ο Παπακωνσταντίνου δίνει εγγυήσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι διεθνείς οίκοι απειλούν με υποβαθμίσεις

10:36 - 20 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ενώ ο Παπακωνσταντίνου δίνει εγγυήσεις για το Πρόγραμμα Σταθερότητας, οι διεθνείς οίκοι απειλούν με υποβαθμίσεις
Εγγυήσεις παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γίωργος Παπακωνσταντίνου στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, που ανέλαβε τον Οκτώβριο, έκανε κάθε τι δυνατό για να παράσχει πλήρη και ελεύθερη ροή πληροφοριών στη Eurostat για να φθάσει στην άκρη του προβλήματος. Είμαστε σε γενικότερη συμφωνία με την έκθεση της Κομισίον. Υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο θα εγγυόμαστε την ακεραιότητα των στατιστικών. Θα νομοθετήσουμε δημοσιονομικούς κανόνες έως τα μέσα 2010. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα - θεσμικά, νομοθετικά, διοικητικής λειτουργίας - για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας των ελληνικών στοιχείων», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ακόμη, τόνισε ότι «θεωρούμε εξαιρετικά σοβαρά τα προβλήματα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Είναι προβληματικά για την ίδια την Ελλάδα, επειδή δυσχεραίνουν την ικανότητά μας να πείσουμε τον κόσμο για το τι κάνουμε».

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εμπροσθοβαρές το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2012.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, ο υπουργός τόνισε ότι όλα τα στοιχεία είναι λεπτομερέστατα και ποσοτικοποιημένα. «Έχουμε ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε μια πολύ συγκεκριμένη λίστα μέτρων και αναλύει όλες τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται, που θα παράγουν μακροχρόνια μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων, καθώς και συνθήκες για διατηρήσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο υπουργός.

Λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, εξέφρασετην ικανοποίησή του, τόσο για την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Ecofin αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Συμβούλιο με τη σημερινή του ανακοίνωση αφενός μεν αναγνωρίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, αφετέρου όμως καλωσορίζει τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων.

«Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της κοινοποίησης στις Βρυξέλλες της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 12%.

Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θωρακίζεται το σύστημα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας θα εκλέγεται εφεξής, με ευρεία πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων. Τόνισε, επίσης, ότι στην ηγεσία της νέας στατιστικής υπηρεσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, ανεξάρτητων φορέων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, εφόσον από νομικής απόψεως αυτό αποδειχτεί εφικτό.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι το Φεβρουάριο, στο επόμενο Ecofin, θα ανακοινωθεί «σχέδιο δράσεων» για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, ενώ τόνισε ότι «υπάρχουν θετικά στοιχεία στο ΠΣΑ, αλλά και κάποιος βαθμός αβεβαιότητας και μια αίσθηση ευπάθειας».

Ακόμη, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να δώσουν στην Eurostat, την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί ελέγχους σε εθνικούς λογαριασμούς και στοιχεία.

Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε πως χρειάζονται αλλαγές σε ελληνικούς φορείς όπως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «κάτι που έχει παραδεχτεί και ο Γ. Παπακωνσταντίνου».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της, ωστόσο προειδοποίησε ότι οι προσπάθειές της αυτές θα παρακολουθούνται στενά.

«Προφανώς η Ελλάδα θα παρακολουθείται ιδιαιτέρως στενά από τους εταίρους», ανέφερε ο Γιόζεφ Πρελ, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση «που προφανώς αποτελεί δοκιμασία, όπου θα πρέπει να αποδείξουν τις ικανότητές τους αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν την περάσουν».

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε για τιμωρία. Νομίζω ότι πάνω από όλα θα πρέπει να σκεφτόμαστε την παροχή κινήτρων και το να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η νέα κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να το κάνει αυτό».

Την εμπιστοσύνη της στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε και η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγκάδο. Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί για την πιθανότητα αδυναμίας της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της, η Ισπανίδα υπουργός είπε: «Δεν ανησυχώ για αυτό. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει βοήθεια από τους εταίρους της, ενώ ο Σουηδός ομόλογός του χαρακτήρισε «απατηλή» την κατάσταση αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία.

«Κανένας άλλος δεν μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα παρά μόνο η ίδια τον εαυτό της. Δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουν εξωτερική βοήθεια», υπογράμμισε ο Άντερς Μποργκ.

«Χρειάζεται να αξιολογήσουμε εάν τα μέτρα είναι ουσιαστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά στοιχεία που να μπορούμε να εμπιστευθούμε και πραγματικά μέτρα για την εξυγίανση του προϋπολογισμού», ανέφερε ο Κατάινεν.

Οι οίκοι αξιολόγησης

Την ανησυχία τους για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει στην πράξη στην κατά γράμμα εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας που εξήγγειλε πρόσφατα, εκφράζουν σε χωριστές εκθέσεις τους οι τρεις διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Στην έκθεσή της η Standard & Poor's προειδοποιεί ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα  της Ελλάδας, αν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει με αυστηρότητα το πρόγραμμα δημοσιονομικής  προσαρμογής λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Την ανησυχία της για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιο στην πράξη εκφράζει και η Moody's η οποία ωστόσο θεωρεί το πρόγραμμα "σύμφωνο με την αξιολόγηση Α2" που έχει για την Ελλάδα. Στο ίδιο πνέυμα και η Fitch η οποία επικαλείται κι αυτή το "φτωχό προηγούμενο" των ελληνικών κυβερνήσεων να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες τους για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Mrsnik της Standard & Poor's τόνιζει ότι θεωρεί πιθανές τις κοινωνικές πιέσεις για ελαστικοποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και υπογραμμίζει ότι «εάν ενταθούν και εμποδίσουν τις κινήσεις της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την αποτυχία της στρατηγικής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει καταστρωθεί, τότε η αξιολόγηση μπορεί να υποχωρήσει κι άλλο».

Και προσθέτει: «Το ιστορικό των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στον τομέα του δημοσιονομικού σχεδιασμού σε σχέση με το αποτέλεσμα είναι μάλλον απογοητευτικό, γεγονός που εστιάζει την προσοχή στην εφαρμογή του παρόντος Προγράμματος. Από την άλλη, αν η Ελλάδα πετύχει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην επιβεβαίωση της βαθμίδας αξιολόγησης.

"Ο ορίζοντας για την επόμενη αξιολόγηση είναι το επόμενο τρίμηνο. Αν σε αυτή την περίοδο η Ελλάδα εφαρμόσει με επιτυχία ένα σχέδιο για μείωση των ελλειμμάτων ή άλλες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στο να ξαναμπεί σε τροχιά το χρέος, η αξιολόγηση της χώρας θα επιβεβαιωθεί», προσθέτει ο κ. Mrsnik.

Σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο η Standard & Poor's μείωσε την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα, στο BBB- από A-, διατηρώντας αρνητικό outlook.

Moody's

Συνεπές με την αξιολόγηση A2 που διατηρεί για τα ελληνικά ομόλογα θεωρεί πως είναι ο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Ωστόσο, δεδομένης της έλλειψης βεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα της χώρας να το εφαρμόσει και στην πράξη, η Moody’s διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές (outlook) για τα ελληνικά ομόλογα αμετάβλητες.

Η Moody΄s τονίζει ακόμη ότι το ΠΣΑ ανταποκρίνεται στις τρεις προκλήσεις για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας που ο ίδιος ο οίκος θεωρεί σημαντικότερες: Τις χρόνιες δημοσιονομικές αδυναμίες, την αργή διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και τις επιταχυνόμενες δημογραφικές πιέσεις.

“Αν και δύο βασικά σημεία του προγράμματος, που σχετίζονται με τις συντάξεις και τη φορολογική μεταρρύθμιση, βρίσκονται ακόμα υπό διαβούλευση, η ελληνική κυβέρνηση παρείχε αρκετές λεπτομέρειες ώστε να δικαιολογείται η αξιολόγηση από τη στιγμή που το ΠΣΑ δεν έχει σημαντικές διαφορές με αυτό που περιμέναμε,” προσθέτει ο οίκος.

Fitch Ratings

Αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει κατά γράμμα το Πρόγραμμα που ανακοίνωσε, καθώς το παρελθόν έχει δείξει ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν φτωχές επιδόσειςστη μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει και η Fitch ratings, δια στόματος του αναλυτή της Brian Coulton.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του φιλόδοξου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που παρουσίασε  την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο  8,7% φέτος από 12,7% το 2009. Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές για το πόσο  γρήγορα θα αποδώσει το σχέδιο αυτό.

Morgan Stanley

Πολύ θετική για την Ελλάδα κρίνει την έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s η Morgan Stanley, στην τελευταία έκθεση της, μετά την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση στα συμβούλια Ecofin και Eurogroup. Η MS πλέον θεωρεί ότι η φημολογία περί χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει ξεπεραστεί, ενώ θεωρεί ότι η βασική ανησυχία πλέον για την ελληνική οικονομία έγκειται στο πως θα διαμορφωθούν οι αξιολογήσεις και στην σύνδεση των ελληνικών ομολόγων με τα repo της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η MS διατηρεί το αρνητικό outlook για την ελληνική οικονομία, καθώς οι αμφιβολίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένουν. Πιο συγκεκριμένα, έχουν επισημανθεί και τρεις τομείς στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:

1. Πιστή εφαρμογή του ΠΣΑ

2. κοινωνική αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής

3. Εμπιστοσύνη στα ελληνικά στατιστικά δεδομένα

Η Morgan Stanley αναμένει ότι θα περιοριστεί μέρος των πιέσεων που δέχεται το spread των ελληνικών ομολόγων, καθώς σήμερα υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση στην δημοπρασία ελληνικών ομολόγων, αλλά η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά θα αργήσει να αποκατασταθεί.

Τέλος, η Morgan Stanley κλείνει την έκθεση της επισημαίνοντας ότι ο δημοσιονομικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία παραμένει, ενώ στο ιδανικό σενάριο τοποθετεί την αναβάθμιση σε σταθερό το outlook της χώρας από τη Moody’s.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:49 - 20 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.