ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος της κυβέρνησης η εξυγίανση της αγοράς φαρμάκου

15:23 - 22 Ιαν 2010 | Οικονομία
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν θα ασχοληθεί μόνο με τις τιμές αλλά με την εξυγίανση του συνόλου της αγοράς φαρμάκου, επανέλαβε η Λ.Κατσέλη κατά τη συνάντησή της με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα σχετικά με τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των επώνυμων γεννοσίμων ιδιοσκευασμάτων, καθώς και τα κριτήρια της νέας λίστας φαρμάκων. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ ζήτησαν από την κ.Λ. Κατσέλη να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για την αγορά φαρμάκου και οι αλλαγές να διαμορφωθούν σε βάθος 2-3 ετών, ενώ πρότεινε να υπάρξει μία μείωση σε όλα τα φάρμακα 2-3% άμεσα, προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης, Θόδωρος Κωλέτης, δήλωσε ότι στη συνάντηση αναπτύχθηκαν τρία ζητήματα, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων, η ενίσχυση της εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής και το θέμα της ανατιμολόγησης του συνόλου των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς και η έκδοση του νέου δελτίου που αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η κ.Κατσέλη τόνισε ότι στόχος του υπουργείου πέρα από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει εκτιναχθεί, είναι και η παροχή κινήτρων στις ελληνικές επιχειρήσεις φαρμάκου και ότι μελετώνται τα μοντέλα για τη διαφορά της τιμής που θα έχουν σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα τα αντίγραφα.

Σημειώνεται, πως σήμερα, η τιμή των αντιγράφων είναι στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Οι Έλληνες παραγωγοί αντιγράφων φαρμάκων συμμετέχουν σε ποσοστό 13% στη συνολική αγορά αντιγράφων φαρμάκων στη χώρα μας.


Τελευταία τροποποίηση στις 15:49 - 22 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.