ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικές επιδοτήσεις: Τι τις... περιμένει μετά το 2013;

09:34 - 25 Ιαν 2010 | Οικονομία
Δεύτερη εβδομάδα κινητοποιήσεων. Περί τα 25 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Και μια τεταμένη κατάσταση που μόνο προς εξομάλυνση δεν φαίνεται να βαίνει. Όπως κάθε Ιανουάριο, όπως παραδοσιακά έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος το αγροτικό ζήτημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Φυσικό είναι λοιπόν στο επίκεντρο να βρίσκονται τα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Κι αν για την ελληνική οικονομία το 2010 θεωρείται έτος - σταυροδρόμι, για την αγροτική οικονομία και ειδικότερα για την τύχη του προγράμματος αγροτικών επιδοτήσεων, αυτό είναι το 2013.

Το 2013, που τελικά δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε, έχει καθορισθεί ως κομβικό έτος επαναθεώρησης όσων μέχρι σήμερα ισχύουν ως προς την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Στην ουσία, το 2013 αναμένεται να τεθούν σχεδόν όλα σε μηδενική βάση. Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τότε οι άμεσες ενισχύσεις προς τους γεωργούς είναι εγγυημένες. Μετά, τι μέλλει γενέσθαι;

Μεγάλη μερίδα του αγροτικού - κυρίως - κόσμου πιστεύει ότι το 2013 θα σημάνει το τέλος των επιδοτήσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές δηλώνουν ότι αυτό είναι αδιανόητο, αφού 'δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ευρωπαϊκή γεωργία χωρίς να επιδοτείται'. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια; Κάπου στη μέση... Όλοι θεωρούν περίπου βέβαιο ότι τα χρήματα της ΚΑΠ θα είναι λιγότερα μετά το 2013. Οι επιδοτήσεις δεν θα καταργηθούν, αλλά πιθανόν θα μειωθούν. Από εκεί και πέρα, ξεκινά ένας τεράστιος προβληματισμός.

Ποιοι πρέπει να λάβουν επιδοτήσεις; Θα αλλάξουν μορφή οι επιδοτήσεις; Τι σκοπό θα έχουν; Μπορούν να διοχετευθούν σε μικροκαλλιεργητές αντί των πολυεθνικών ομίλων;

Πρόσφατες - ανεπίσημες - πληροφορίες από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για μείωση στο 50% των επιδοτήσεων στην Ελλάδα μετά το 2013, σύμφωνα με την εφαρμογή της εξίσωσης των κοινοτικών επιδοτήσεων μεταξύ των λεγόμενων 'παλαιών' και 'νέων' χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι από τα 2,3 δισ. ευρώ άμεσες ενισχύσεις που εισπράττει ετησίως η Ελλάδα, μετά το 2013 θα εισπράττει περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Σε αντιστοιχία με τα 35 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται στη χώρα, τα χρήματα αυτά δίνουν μια επιδότηση περίπου της τάξης των 30 ευρώ για όλες τις καλλιέργειες.

Σαφή διαβεβαίωση ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013 έδινε τον Ιούνιο του 2009 η τότε Επίτροπος Γεωργίας, Marrian Ficher Boel. «Οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013, σίγουρα μέχρι το 2020, με προοπτική αυτές να τις καρπώνονται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» δήλωνε τον ίδιο μήνα ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Μαρίνα Φούντα

Τελευταία τροποποίηση στις 09:50 - 25 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.