ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρεις μήνες κληρώνει για τους ημιυπαίθριους

09:34 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Τελειώνει το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει η κυβέρνηση στον…εαυτό της προκειμένου να βρει λύση για τους ημιυπαίθριους χώρους. Το στοίχημα για την αρμόδια υπουργό είναι πολλαπλό:

* Να βρει μια λύση που δεν αποτελεί «παραλλαγή» της τακτοποίησης Σουφλιά

* Να δώσει «πράσινο» χαρακτήρα στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή

* Να μην ρισκάρει την κατάθεση μιας ρύθμισης η οποία θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

* Να κατοχυρώσει τους (λίγους είναι η αλήθεια) πολίτες που πλήρωσαν για να τακτοποιήσουν τον ημιυπαίθριο χώρο τους με βάση τον νόμο Σουφλιά.

Μια πρόταση που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να περάσει νομικά από το Συμβούλιο Επικρατείας έχει να κάνει με την μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι για να υλοποιηθεί μια τέτοια διαδικασία, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να οριστούν οι περιοχές υποδοχής του συντελεστή δόμησης.

Στο τραπέζι, έχει πέσει και μια δεύτερη πρόταση. Προβλέπει την διατήρηση αυστηρών ποινών για τους ημιυπαίθριους χώρους με τη διαφορά όμως ότι θα δίνεται μια μεταβατική περίοδος στους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να δηλώσουν οικειοθελώς. Το αντάλλαγμα για τους ιδιοκτήτες θα είναι έκπτωση ακόμη και άνω του 50% στα πρόστιμα έτσι ώστε αυτά να μην ξεπερνούν το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Η ίδια πρόταση προβλέπει ότι ο ιδιοκτήτης δεν θα υποχρεούται στη συνέχεια στην πληρωμή και τέλους διατήρησης.

Τα χρήματα που θα συλλέγονται μέσα από τα πρόστιμα, προτείνεται να διατεθούν για την ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου. Είναι ένα ταμείο οι πόροι του οποίου θα προορίζονται μεταξύ άλλων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, τη χρηματοδότηση της υπό σύσταση υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων και την απαλλοτρίωση εκτάσεων με στόχο τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Ο «πράσινος» χαρακτήρας της συγκεκριμένης πρότασης, κάνει τους εισηγητές της να αισιοδοξούν ότι θα ξεπεραστεί το εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας δεδομένου ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και όχι για να κλείσουν οι τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στην άνοιξη.

Θ.Τσ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.