ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Strauss-Kahn: 'H Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις'

13:09 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Μεγάλες και βαθιές μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Ελλάδα, δηλώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξη του στην εφημερίδα Nαυτεμπορική, υπογράμμισε ότι «όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή κρίση της  ελληνικής οικονομίας μπορεί να ξεπεραστεί, αλλά με βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».

Ακόμη, δήλωσε ότι  «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να αποκαταστήσει την  αξιοπιστία της. Πρέπει βεβαίως να σεβαστεί και τις υποχρεώσεις της, οι οποίες απορρέουν  από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη».

Επιπλέον, ο Strauss-Khan επεσήμανε ότι χάρη στα τεράστια κεφάλαια που έχουν διοχετευτεί  στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τα χαμηλότερα επιτόκια και τα προγράμματα ενίσχυσης, τα  χειρότερα έχουν ξεπεραστεί όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα  είναι εύθραυστη και άνιση.

«Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για την έξοδο από  την κρίση μιας και, αν η κατάσταση βελτιωθεί στο επίπεδο της οικονομίας, από κοινωνικής  πλευράς δεν είμαι αισιόδοξος. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνει έως το δεύτερο εξάμηνο του  2010», είπε, χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε ότι «με δεδομένο ότι η ιδιωτική ζήτηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, υπάρχει πάντα η απειλή  για μια δεύτερη "βουτιά" της οικονομίας"».

Παράλληλα, αναφερόμενος στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είπε ότι αντιμετωπίζουν μία δύσκολη  κατάσταση, αν και η συνοχή της ΟΝΕ δεν αμφισβητείται. «Στην Ευρώπη ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική είναι κάτι το πολύ  επικίνδυνο. Για αυτό κρίνω ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να μεταβιβάσουν στις  Βρυξέλλες το μέγιστο μέρος της ευθύνης των δημοσιονομικών τους αποφάσεων», δήλωσε.

Σημείωσε, δε, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας  αναμένεται να ξεπεράσει στο 3,1%, αλλά ότι η ανάπτυξη θα είναι άνιση, με την Ασία -  εκτός Ιαπωνίας - να αποτελεί την ατμομηχανή καθώς εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα φθάσει  το 7%.

Όσον αφορά στο γιουάν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι πολλά ασιατικά νομίσματα είναι  υποτιμημένα και πως αυτό εμποδίζει τις προσπάθειες για επαναεξισορρόπιση της  παγκόσμιας οικονομίας. «Η υποτίμηση του γιουάν είναι ενοχλητική. Στην Ασία, ορισμένα  νομίσματα είναι υποτιμημένα και ιδιαιτέρως έναντι του ευρώ», κατέληξε.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.