ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτάσεις Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς για το φορολογικό

14:15 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Δεκαετές σταθερό φορολογικό σύστημα με ουσιαστική απλοποίηση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων και πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι η μοναδική κατάλληλη βάση πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί μια αποτελεσματική και κυρίως ανταγωνιστική φορολογική πολιτική της χώρας. Ταυτόχρονα η κατάργηση του πόθεν έσχες στα ακίνητα θα ήταν αποτελεσματική κίνηση για την άμεση τόνωση του παραγωγικού κυκλώματος που ασχολείται με την οικοδομή. Τις προτάσεις αυτές έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημ. Μαθιός στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο οικονομίας.

Στη συνάντηση αυτή που προγραμματίστηκε με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω στις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Μαθιός εστίασε τον μεγαλύτερο όγκο των προβλημάτων στο υφιστάμενο σήμερα δαιδαλώδες και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα και επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

-        Η Κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει τις τεράστιες και πολύμορφες επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων για την παρακολούθηση ενός πραγματικά δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος, που δεν είναι δυνατόν να ερμηνευθεί μόνο από τα λογιστήρια. Απαιτούνται συνεπώς φορολογικοί σύμβουλοι και ειδικοί λογιστές για να καταγραφούν με τάξη και σύμφωνα με τον νόμο τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων.

-        Προβληματική είναι επίσης η διαδικασία ελέγχου των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων λόγω της τυπολατρίας των ελεγκτών σε απίθανες λεπτομέρειες ημερομηνιών, θεωρήσεων, σφραγίσεων των εγγράφων. Συνέπεια του συστήματος αυτού είναι να δημιουργούνται προϋποθέσεις διαφθοράς κατά τον έλεγχο.

-        Η υποχρέωση των επιχειρήσεων για την εφαρμογή και διεθνών λογιστικών προτύπων, ουσιαστικά οδηγεί στη διατήρηση διπλών βιβλίων και διπλής καταγραφής εσόδων και εξόδων, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους. Ορθό θα ήταν να προσαρμοσθούν οι φορολογικές αρχές με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και όχι οι εταιρείες καθώς δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται πρόσθετο κόστος.

-        Να μελετηθεί από το υπουργείο η δυνατότητα καθιέρωσης ελέγχων από ανεξαρτήτους εξωτερικούς ελεγκτές, δεδομένου ότι οι ελεγκτές αυτοί και αναλυτικούς ελέγχους πραγματοποιούν και ουσιαστικότεροι είναι στην ελεγκτική διαδικασία.

-        Να απλουστευθεί απόλυτα η διαδικασία εφαρμογής του συστήματος του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ή να καταργηθεί το σύστημα εάν είναι αδύνατη η πραγματική απλούστευσή του.

-        Ειδικότερα για την ενίσχυση του κλίματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γύρω από την οικοδομή, μέτρο που θα βοηθούσε αποτελεσματικά είναι η άρση του πόθεν έσχες στα ακίνητα. Με τον τρόπο αυτό θα επαναπατριστούν κεφάλαια με συνέπεια την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και κατ΄ επέκταση των δεκάδων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κλάδων που ασχολούνται με την οικοδομή.

-        Να καταργηθεί η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες, γιατί είναι υπερβολικό έξοδο που επιβαρύνει γενικά όλες τις επιχειρήσεις. Η υποχρέωση αυτή δεν έχει αντικείμενο σήμερα που τα στοιχεία μπορούν να παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.