ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τ. Μπιρμπίλη: Αναζητά «ισοζύγιο» δημόσιων χώρων-ημιυπαίθριων

17:17 - 26 Ιαν 2010 | Οικονομία
Την εξίσωση των ημιυπαίθριων χώρων με τους δημόσιους χώρους αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, αναζητούνται τρόποι με τους οποίους οι ημιυπαίθριοι χώροι θα μπορούν να αποδοθούν και πάλι στην πόλη ως δημόσιος χώρος και όχι ως πρόσθετος συντελεστής δόμησης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο Βήμα FM 99,5, η υπουργός δήλωσε ότι «προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και νομίζω ότι θα τη βρούμε τη λύση όπου απλά ως φιλοσοφία να σας πω ότι αν έχεις 100 τετραγωνικά μέσα σε μια πόλη και θα έπρεπε να έχεις χτίσει τα 80 και τα 20 τα έχεις ουσιαστικά χτίσει παράνομα γιατί έχεις κλείσει ένα ημιυπαίθριο χώρο, τότε εμείς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε αυτά τα 20 τετραγωνικά να αποδοθούν πάλι στην πόλη ως δημόσιος χώρος και όχι ως πρόσθετος συντελεστής δόμησης».

Ακόμα, απέκλεισε το ενδέχομενο να υιοθετηθεί η λύση της μεταφοράς συντελεστή, τονίζοντας ότι «η μεταφορά σημαίνει ότι χτίζω, χτίζω κάπου αλλού, αυτό που εμείς λέμε είναι ότι αυτά που χτιστήκαν παράνομα, που αυθαιρετήσανε, να αντιστοιχούν με δημόσιο χώρο μέσα στην πόλη».

«Πρέπει να βρούμε μια λύση στο ισοζύγιο του πρασίνου, του δημόσιου χώρου», δήλωσε η υπουργός, η οποία υπογράμμισε ότι η συνολική ρύθμιση θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα, αν και μέχρι τότε, θα έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης όσων διαθέτουν ακίνητα με ημιυπαίθριους χώρους.

Σε ό,τι αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, η Τ.  Μπιρμπίλη δήλωσε ότι τα νέα μέτρα που θα προωθήσει το υπουργείο θα στοχεύουν στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και όχι στην επιβάρυνση της κατοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.