ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπατζελή : Πλαφόν στο χονδρεμπορικό κέρδος ακόμη και σε τυποποιημένα αγροτικά προιόντα!

09:33 - 27 Ιαν 2010 | Οικονομία
Πλαφόν στο χονδρεμπορικό κέρδος ακόμη και σε τυποποιημένα προϊόντα αγροτικής προέλευσης που πωλούνται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, εξετάζει να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά το ίδιο μοντέλο που ισχύει σήμερα για τα νωπά προϊόντα.

Την εξαγγελία έκανε χθες η αρμόδια υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε, με την οποία έκλεισε το διήμερο του κοινωνικού διαλόγου για τη γεωργία στο Ζάππειο. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νομοσχέδιο για την οργάνωση και τον έλεγχο της αγοράς, με το οποίο θεσπίζεται "πλαφόν" στο κέρδος των χονδρεμπόρων που πωλούν αγροτικά προϊόντα ώστε αυτό να μην ξεπερνάει το 30%. Αντίστοιχα στη λιανική, μια λογική "απόκλιση" με τις τιμές παραγωγού, συζητείται να είναι το 60%.

Με άλλη διάταξη που σχεδιάζεται, η τιμή καταναλωτή (στο ράφι) δεν θα μπορεί να υπερβαίνει πάνω από 100% την τιμή παραγωγού, (σήμερα φτάνει σε κάποια προϊόντα ακόμη και το 300%). Τι σημαίνουν αυτά στην πράξη ; Αν για παράδειγμα ένας παραγωγός πουλά ένα προιόν στην τιμή του ενός ευρώ, τότε ο χονδρέμπορος δεν θα μπορεί να κερδίσει πάνω από 30-35 λεπτά. Στο ίδιο παράδειγμα, ο έμπορος λιανικής δεν θα μπορεί να κερδίσει πάνω από 60 λεπτά. Το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και θα προβλέπει ότι όποιος "συλλαμβάνεται" να πωλεί με υπερβάλλον κέρδος, θα του επιβάλλεται επιπλέον φόρος.

Ερωτηθείσα η κα Μπατζελή αν τα σχεδιαζόμενα μέτρα συνάδουν με τους νόμους και τους κανονισμούς της Κοινότητας απάντησε θετικά, επικαλούμενη μάλιστα σχετικό έγγραφο της Ε. Επιτροπής (591, του 2009) το οποίο παροτρύνει τις χώρες- μέλη να λάβουν μέτρα μείωσης των τιμών και των μεσαζόντων σε εθνικό επίπεδο.

Η κα Μπατζελή απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τα μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά "τους ζητάω να κάνουν λίγη υπομονή", και αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενισχύσεις από το 2011, εφόσον το επιτρέψει η κατάσταση της οικονομίας. Επίσης επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία αθροιστικά μέχρι και το τέλος του 2010 ανέρχονται στο ποσό των 5,52 δισ. ευρώ (υπόλοιπο ενισχύσεων 2009, ενισχύσεις για το 2010, επιστροφή ΦΠΑ και ειδικού φόρου καυσίμων, επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ρύθμιση ληξιπροθεσμων δανείων, κλπ)

Στην ίδια συνέντευξη, εξήγγειλε όλα τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο για το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως για τον έλεγχο της αγοράς, την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων και τις αλλαγές στο αγροτοσυνδιακλιστικό κίνημα. Για τη μείωση του κόστους των αγροτικών εφοδίων, το υπουργείο προωθεί τη θέσπιση συνταγολογίου στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα - όπως ακριβώς ισχύει και για τα φάρμακα - που θα διαμορφώνεται με βάση τον μέσο όρο τιμών των 2 φθηνότερων χωρών της Ν. Ευρώπης.

Μείωση μεσαζόντων

Για τον έλεγχο της αγοράς, προωθείται η μείωση του αριθμού των μεσαζόντων που παρεμβάλλονται από το χωράφι στο ράφι, μέσω υφιστάμενων αλλά και νέων αγορανομικών διατάξεων σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα σχεδιάζεται ένας νέος θεσμός, οι διαμεσολαβητές, που θα διαπραγματεύονται με τους μεταπράτες και θα υπογράφουν συμβόλαια βάσει των τιμών των αγροτικών προϊόντων, όπως αυτές καθορίζονται διεθνώς στα χρηματιστήρια τροφίμων. Είναι μια προσπάθεια να καταργηθούν τα συμβόλαια με ανοιχτές τιμές και ανοιχτά χρονικά πλαίσια τα οποία αναγκάζονται να υπογράφουν οι παραγωγοί, πρακτική που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Προωθείται επίσης η θέσπιση ενός "Τειρεσία" για τα διατροφικά προϊόντα όπου θα καταχωρούνται οι περιπτώσεις νοθείας και κερδοσκοπίας. Τέλος, ο ΕΦΕΤ θα ενταχθεί σε μια ενιαία υπηρεσία που θα συντονίζει τις υπηρεσίες όλων των υπουργείων που εμπλέκονται στον έλεγχο της αγοράς τροφίμων.

Το Φεβρουάριο οι επιδοτήσεις του 2009

Για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης μέσα στο Φεβρουάριο, η υπουργός είπε ότι θα επιτρέψει στους αγρότες την καταβολή εντός του προσεχούς μηνός της καταβολής του υπολοίπου των κοινοτικών επιδοτήσεων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, συν 500 εκ. ευρώ από συμπληρωματικά μέτρα. Τέλος, για τη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι θα προωθηθεί με νομοσχέδιο μέσα στο Μάρτιο, και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εισόδου ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο των αγροτικών ασφαλίσεων, όπως αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, καθώς η ασφάλιση αγροτικών κινδύνων ενέχει πολύ μεγάλο ρίσκο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.