ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στενεύουν τα περιθώρια για την εξίσωση ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

09:28 - 29 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί η Κομισιόν να διευθετήσει άμεσα το θέμα της εξίσωσης τω ν ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Χθες η Κομισιόν προειδοποίησε για μία ακόμα φορά το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας πως δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου, ενώ οι διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών. Βέβαια αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα για το υπουργείο, καθώς η εξίσωση πρακτικά σημαίνει ότι περί τις 140.000 γυναίκες θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από πέντε ως και δεκαεπτά χρόνια.

Η ΕΕ απέστειλε χθες προειδοποιητική επιστολή - που αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας - στην Ελλάδα περί μη συμμόρφωσης της χώρας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ηλικία συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν.

Η εναλλακτική του ΙΚΑ

Το υπουργείο Εργασίας ψάχνει εδώ και καιρό για μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη λύση στο ζήτημα,  τη στιγμή που η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί για δημοσιονομικό κραχ από μαζική έξοδο των θιγομένων γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.

Μία εναλλακτική που εξετάζει το υπουργείο είναι η μετακίνηση 500.000 ασφαλισμένων του Δημοσίου στο ΙΚΑ, καθώς  κάτι τέτοιο θα επέτρεπε τη μικρότερη δυνατή αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών – και θα μετέτρεπε το νόμο Πετραλιά στο ‘’μη χείρον βέλτιστον’’.

Το Ευρωδικαστήριο έκρινε την ασφάλιση στο Δημόσιο επαγγελματική, ότι δηλ. προκύπτει ευθέως από την εργασιακή σχέση, οπότε επιβάλλεται, χωρίς εξαιρέσεις, η κατάργηση των διακρίσεων στα δύο φύλα. Από την άλλη, η ασφάλιση στο ΙΚΑ θεωρείται κοινωνική και δεν το αγγίζει η απόφαση και σ’αυτό το πλαίσιο εξετάζεται από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η  λύση αυτή έχει σηναντήσει έντονες αντιδράσεις - κυρίως από την ΑΔΕΔΥ – οπότε από πολλούς δεν θεωρείται πλέον  η πιο πιθανή.

Την έξοδο 'κοιτούν' 70.000 γυναίκες

Την ανάγκη πολύ προσεκτικού χειρισμού του θέματος τόνιζαν προ ημερών στο ‘’R’’ κύκλοι της ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας για δημοσιονομικό κραχ από την πιθανή μαζική έξοδο των θιγόμενων γυναικών υπαλλήλων. Προτείνουν 7-8 έτη ήπιας προσαρμογής και όχι βιαστικά μέτρα, προκειμένου να διαμορφωθεί η κατάλληλη ψυχολογία.

Αν τα μέτρα εφαρμοστούν άμεσα εκτιμάται ότι θα φύγουν άμεσα 60 – 70 χιλ. γυναίκες γιατί δεν τις συμφέρει να μείνουν άλλα 15 χρόνια στο Δημόσιο. Αντίθετα θα προτιμήσουν να βγουν στη σύνταξη και να καλύψουν αλλιώς το εισόδημα, περιμένοντας περί τα 3 χρόνια για το εφάπαξ (καθώς το Ταμείο Πρόνοιας δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό). Αν, π.χ. μια γυναίκα έχει 25 χρόνια προϋπηρεσία, θα προτιμήσει να βγει στη σύνταξη του χιλιάρικου και να συνεισφέρει με άλλη δουλειά στο εισόδημα, οπότε αν πιεστούν θα φύγουν όλες.

Αν όμως υπάρξει κλιμάκωση για την εφαρμογή της εξίσωσης, τόνιζαν, θα υπάρξουν λιγότερες απώλειες στα Ταμεία και μεγαλύτερες πιέσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου 2009 το ΕΚ αποφάνθηκε ότι ο ελληνικός κώδικας πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων, που θεσπίστηκε με το προεδρικό διάταγμα αριθ. 166/2000 της 3ης Ιουλίου 2000, εισάγει διακρίσεις επειδή εφαρμόζει διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.