ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Τι δεσμεύσεις απέσπασε ο Μανιάτης από τους Βούλγαρους…

09:44 - 29 Ιαν 2010 | Οικονομία
Προφορικές… υποσχέσεις ότι η Σόφια θα ανταποκριθεί στις οικονομικές και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει, απέναντι στη διεθνή κοινοπραξία κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, απέσπασε κατά την επίσκεψη του στη Βουλγαρία, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

«Η βουλγαρική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλλει άμεσα τα 5 εκατ. ευρώ της συμμετοχής της στην διεθνή κοινοπραξία», φέρονται σύμφωνα με τις πληροφορίες να δεσμεύθηκαν οι Βούλγαροι απέναντι στον κ. Μανιάτη.

Το θέμα αφορά μεταξύ άλλων στην εκπλήρωση των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της Βουλγαρικής πλευράς για την χρηματοδότηση των μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη κατασκευής του αγωγού, για το οποίο τόσα πολλά έχουν γραφεί.

Κατά τη συνάντηση πάντως, ο Βούλγαρος Υπουργός Οικονομίας Τράϊκο Τράϊκοφ διαβεβαίωσε τον κ. Μανιάτη   ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης θα επιλυθεί άμεσα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα αναθέτει στο υπουργείο Οικονομικών την αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα.

Ανησυχίες Ελλάδας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μανιάτης, από ελληνικής πλευράς μεταφέρθηκαν οι  ανησυχίες της, αναφορικά με  τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του έργου. Απέσπασε δε  συγκεκριμένες   δεσμεύσεις από τη βουλγαρική πλευρά για τις προοπτικές υλοποίησης του  πετρελαιαγωγού.

Περιβαλλοντικά … ζητήματα

Για τα περιβαλλοντικά ζητήματα για τα οποία η Σόφια έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες, ο κ. Τράικοφ επεσήμανε ότι σε 6 μήνες  θα ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη που θα θέσει το πλαίσιο σχετικά με την υλοποίηση του έργου. Για να συμπληρώσει πως θα καταβληθεί  κάθε προσπάθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας του στην παροχή στοιχείων για την ολοκλήρωση των μελετητικών εργασιών της διεθνούς εταιρείας.

Κομοτηνή- Χάσκοβο

Τέλος, σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο (IGB), οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της  κοινοτικής χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της διμερούς ομάδας εργασίας για την παρακολούθηση των ενεργειακών θεμάτων.

Συμφωνήθηκε η πρώτη συνάντησή της ομάδας να  πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.