ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πρωθυπουργός "επέπληξε" τον Ρουμπινι

11:17 - 29 Ιαν 2010 | Οικονομία
Ο Πρωθυπουργός "επέπληξε" τον Ρουμπινι
(upd 10) Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει. Ο κ. Ρουμπίνι απάντησε ότι δεν γνώριζε ότι δεν ισχύουν τα περί δανείου της Ελλάδας από την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός είπε στον κ. Ρουμπίνι ότι καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα γράψει κάτι να ρωτήσει για το τι ακριβώς ισχύει. Η σύντομη συνομιλία κατέληξε με τον κ. Ρουμπίνι να εκφράζει το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα.

Στο περιθώριο των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου, δημοσιογράφος των Financial Times, «κυνηγούσε» τον Γιώργο Παπανδρέου για να του πάρει συνέντευξη. Οι κινήσεις του δημοσιογράφου απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό ενείχαν πρωτοφανές θράσος, τον διέκοπτε όταν του απαντούσε   και τον ακολούθησε επίμονα ακόμα και όταν εκείνος φαινόταν να μη θέλει να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Ο δημοσιογράφος δεν δίσταζε να διακόπτει τον κ. Παπανδρέου την ώρα που προσπαθούσε να ολοκληρώσει την φράση του και στριμωχνόταν δίπλα του στους στενούς διαδρόμους από το γκαράζ μέχρι και την αίθουσα  των συσκέψεων που διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Το μόνο που δεν έκανε, ήταν να τον τραβήξει από τα ρούχα για να τον αναγκάσει να απαντήσει.

Mε την Ελλάδα και την οικονομία της ασχολούνται και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο οικονομικό forum του Νταβός.Οι απόψεις είναι αντικρουόμενες, αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την Ελλάδα στο έλεός της.Ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στην τηλεόραση του Bloomberg απευθείας από το Νταβός.

Φανερά εκνευρισμένος ο κ. Αλμούνια ζήτησε να μπει ένα τέλος στη συνεχή φημολογία περί χρεοκοπίας της Ελλάδας και σε συνεχείς ερωτήσεις της δημοσιογράφου απάντησε "Στην ευρωζώνη η λέξη χρεοκοπία δεν υπάρχει. Είναι κρίση και θα την ξεπεράσουμε. Δεν χρεοκοπεί κανείς, δεν βγαίνει κανείς από το ευρώ". Στο μεταξύ, ερωτηθείσα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κυρία Christine Lagarde από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC εάν ανησυχεί ότι η κρίση στην Ελλάδα θα  μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη, απάντησε πως, "η ευρωζώνη είναι η ευρωζώνη, οπότε είναι μια ενιαία νομισματική ζώνη. Κάθε μια χώρα-μέλος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, δεν είναι μόνη της. Είμαστε όλοι  υπόλογοι η μια στην άλλη. Η ευρωζώνη είναι μια νομισματική ένωση που μας κρατά ενωμένους. Δεν υπάρχει  έξοδος. Δεν υπάρχει σύστημα διάσωσης και πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που  έχουμε κάνει", κατέληξε.

Στρος-Καν (ΔΝΤ): Οι Έλληνες θα τα καταφέρουν …

Δεν είναι αναγκαία η βοήθεια στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, προσθέτοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μπορεί να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα, εάν εκείνη του το ζητούσε

«Εμείς, στο ΔΝΤ, είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν μάς ζητείται κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι υποχρεωτικά αναγκαίο αυτό», ανέφερε ο κ. Στρος-Καν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

«Νομίζω ότι στο εσωτερικό της ευρωζώνης η αλληλεγγύη μπορεί να παίξει επαρκώς ρόλο για να διακανονιστεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σημείωσε επίσης ότι οι Έλληνες «έχουν να κάνουν πολλές προσπάθειες. Η χώρα τους βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση».

Υπογράμμισε δε ότι «οι ευρωπαϊκές αρχές, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασχολούνται (με το θέμα αυτό). Είναι κάτι περίπλοκο. Είναι η πρώτη δοκιμασία του είδους για την ευρωζώνη, γι' αυτό και θα πρέπει να προσαρμόσει την στόχευσή της...Όμως, νομίζω ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν».

Α. Darling: "Δεν θα λάβουμε μέρος σε ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας"

«Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να γλιτώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία», δήλωσε από το Νταβός, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πιθανότητα απόπειρας διάσωσης της Ελλάδας από Ευρωπαϊκές χώρες ο κ. Darling ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης και όχι της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρωζώνη έχει την κύρια ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει. Εμείς δεν μπλεκόμαστε σε αυτή», τόνισε.

Ο. Issing: «Μία πιθανή διάσωση της Ελλάδας θα έπληττε το ευρώ»

 «Μια ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα αποδυναμώσει το ευρώ και θα πλήξει έντονα την φήμη της Ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Issing τονίζει ότι κάθε μέλος της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνο για την αντιμετώπιση του δανεισμού του.

 Αναλυτικά, αναφέρει ότι «τίποτα δεν θα πλήξει περισσότερο το ευρώ αλλά και τη φήμη της σταθερότητας νομισματικής ένωσης όσο μια σκανδαλώδης παραβίαση των κανόνων πειθαρχίας της οικονομικής της πολιτικής», ενώ προσθέτει ότι «εάν ο όρος της μη διάσωσης παραβιαστεί, όλα τα φράγματα θα σπάσουν. Η ελληνική αρρώστια θα εξαπλωθεί».

 Επιπλέον, αναφέρει πως σύμφωνα με αυτό τον όρο, κάθε κράτος έχει από μόνο του την ευθύνη για τα δημόσια οικονομικά του, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπονται συμβιβασμοί και δεν υπάρχουν περιθώρια για εξαιρέσεις.

 Τέλος, καταλήγει ότι «ο φόβος ότι η Ελλάδα μπορεί προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις θα γίνει πραγματικότητα».

Γερμανία: "Καμία ανησυχία για την κατάσταση της Ελλάδας''

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα», τόνισε ο  Όφερ, ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις αγορές». 

Επικεφαλής ΟΟΣΑ δεν βλέπει απειλή για ευρωζώνη από Ελλάδα

Η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αποτελεί σοβαρή απειλή για την σταθερότητα  της ευρωζώνης, είπε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης  (ΟΟΣΑ) την Παρασκευή.

"Πρέπει να έχουμε την προσοχή μας σε αυτό φυσικά, αλλά να λέμε ότι βάζει την ευρωζώνη σε κίνδυνο, την  ΕΚΤ ή την ενότητα της Ευρώπης, αυτό είναι υπερβολή, δεν πρέπει να φτάνουμε εκεί", είπε ο Angel Gurria στο  γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM. "Νομίζω ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο", είπε.

Τόρες: 'Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι εκτός πραγματικότητας'

"Δεν θα αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα τα οποία είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας", δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου για την οικονομία Αμέλια Τόρες ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η χώρα μας θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης εξαιτίας του υψηλού χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:32 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.