ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Τετάρτη συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

15:33 - 01 Φεβ 2010 | Οικονομία
Συνεχίζονται την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ-ΓΣΕΒΒΕ-ΕΣΕΕ).
Ανοιχτές σε συζήτηση για αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίζονται οι εργοδότες, αν και επισημαίνουν πρακτικές δυσκολίες.

Η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση σύναψη Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ετήσιας διάρκειας, με έναρξη ισχύος την 1-1-2010 και με αύξηση σε ευρώ για τα κατώτερα κλιμάκια της Εθνικής Σύμβασης.

Η Συνομοσπονδία διεκδικεί αύξηση 60 ευρώ, ώστε ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 800 ευρώ (μεικτά) από 740 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, βέβαια, η Συνομοσπονδία προτείνει και νέα διαπραγμάτευση για τα επόμενα κλιμάκια.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ διεκδικεί αυξήσεις περίπου 2% ή 15 ευρώ, ώστε να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στα 755-760 ευρώ και «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων στο ύψος της εθνικής σύμβασης.

Γενικά, οι εργοδοτικές οργανώσεις εμφανίζονται διατεθειμένες να δώσουν αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, ενώ εμφανής είναι η επιθυμία ορισμένων πλευρών για την «αποδέσμευση» της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης από τις κλαδικές.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός (του ανειδίκευτου εργάτη) είναι 740 ευρώ.




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.