ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 'ντεσού' του Economist!

09:16 - 03 Φεβ 2010 | Οικονομία
Μπορεί σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία τα βλέμματα όλων να ήταν στραμμένα στα λόγια του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, ωστόσο πέρα από τις ομιλίες του κ. Παπανδρέου και του κ. Παπακωνσταντίνου, το συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα είχε πολλά ακόμη να επιδείξει!

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κ. Κλέωνα Παπαδόπουλου σχετικά με το ρόλο των τραπεζών: 'εγώ σήμερα θα ξεμπροστιάσω τις τράπεζες'. 'Οι τράπεζες αντί να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, χρηματοδοτούν κερδοσκοπία στην αγορά' τόνισε εμφατικά.

Περιγράφοντας το τοπίο της διεθνούς οικονομικής κρίσης ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ αστιευόμενος ευχαρίστησε (!) την Ευρώπη που απορρόφησε το 40% των τοξικών ομολόγων που 'εξήγαγαν' οι ΗΠΑ κατά την περίοδο της κρίσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης τοποθέτηση του κ. Στίγκλιτς αναφορικά με το σύστημα εκείνο που θα μπορούσε μελλοντικά να... διαδεχθεί τον καπιταλισμό. 'Δεν υπάρχει εναλλακτική στην οικονομία της αγοράς', δήλωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση συμμετέχοντος.

'Το πιο εύκολο, ειδικά με τα έστω και αμυδρά σημάδια ανάκαμψης που εμφανίζονται σήμερα, θα ήταν να πιστέψουμε ότι η κρίση τελείωσε. Όμως, η όποια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας στο επόμενο διάστημα θα είναι ασταθής και ευάλωτη αν δεν αντιμετωπίσουμε τα αίτια με συντονισμένες κινήσεις εξυγίανσης της λειτουργίας των χρηματαγορών και με κοινά αποδεκτούς κανόνες καθολικής ισχύος' τόνισε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Για την ελληνική οικονομία ανέφερε τα εξής 'Μερίδιο ευθύνης ανήκει και σε εμάς. Εδώ και τρεις δεκαετίες είχαμε μάθει ως κοινωνία να ανεχόμαστε, ακόμα και να απαιτούμε την ατολμία του πολιτικού συστήματος. Με θάρρος και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία'.

Εκφράζοντας την άποψη της επιχειρηματικής κοινότητας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), κ. Θεόδωρος Βάρδας, κατέδειξε την ανάγκη για αλλαγή του μίγματος οικονομίας - πολιτικής ως τη μόνη λύση αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την κατεύθυνση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης προς την 'αναπτυξιακή' κατεύθυνση.

Μαρίνα Φούντα

Τελευταία τροποποίηση στις 12:39 - 03 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.