ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στηρίζει και ο Τρισέ το ΠΣΑ της Ελλάδας

15:45 - 04 Φεβ 2010 | Οικονομία
Στηρίζει και ο Τρισέ το ΠΣΑ της Ελλάδας
(upd 4) Το "πράσινο φως" στο Πρόγραμμα Στήριξης και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) της Ελλάδας έδωσε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, μετά την ανακοίνωση των επιτοκίων. Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα υιοθετήσει τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν την περασμένη Τρίτη, δηλαδή για την φορολογία, το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, είναι βήματα προς την σωστή κατεύθυνση», τόνισε ο Trichet.

Θεωρεί, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα περιορίσει το έλλειμμα της από φέτος, ώστε να φτάσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2012, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους σχετικούς κανόνες της ΕΕ. «Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα είναι ενθαρρυντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΕΚΤ δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για την Ελλάδα και αρνήθηκε να κάνει εκτενή αναφορά στη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Επικροτεί, ακόμα, τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ελλάδας και καλεί όλα τα κράτη στην ευρωζώνη να σεβαστούν το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο ρυθμίζει τα όρια του ελλείμματος και του χρέους. Επιπλέον, «κατάλληλα» κρίνονται και γι’ αυτό το μήνα τα επιτόκια δανεισμού στην ευρωζώνη, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Εκτιμά, δε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα είναι ήπιοι, με τις οικονομίες των κρατών-μελών να συνεχίζουν να αναπτύσσονται με δυσκολίες. «Η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα του 2009 και το πρώτο του 2010.

 Όσον αφορά στο 2010, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης», επισήμανε ο Trichet. «Yπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά στην προοπτική της οικονομίας», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.

ΔΝΤ: Οι στόχοι του ΠΣΑ έχουν επιλεγεί σωστά

"Πιστεύουμε σίγουρα ότι οι στόχοι του σχεδίου έχουν επιλεγεί σωστά", δήλωσε σήμερα η Καρολίν Άτκινσον, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενη στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα

"Είναι πάντα δύσκολο να γίνουν κατανοητά ειδικά τα αίτια των εξελίξεων της αγοράς σε μία μέρα. Μακροπρόθεσμα, αυτό που έχει σημασία για τις αγορές, είναι να υπάρχει μία ισχυρή οικονομική βάση", πρόσθεσε η Καρολίν Άτκινσον.

Γιούνκερ: Δεν απειλούν το ευρώ η Ισπανία και η Πορτογαλία

"Δεν παρουσιάζουν κίνδυνο" για την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ η Ισπανία και η Πορτογαλία, διαβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την σημερινή κατάρρευση που προκάλεσαν οι ειδήσεις για τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

"Δεν υπάρχει κίνδυνος", τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Γιούνκερ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι χώρες της Ιβηρικής προκάλεσαν αυξημένες ανησυχίες όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση, που οδήγησε σε αμφιβολία τους επενδυτές, ένα σενάριο συγκρίσιμο με την ελληνική κρίση.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης, Ibex-35 σημείωσε σήμερα πτώση κατά 5,94% μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης PSI του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας έπεσε κατά 4,98% μονάδες.

ΒοΕ: 'Πάγωσε' το πρόγραμμα ομολόγων - Άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ''πάγωσε'' το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στις 200 δισ. στερλίνες, έπειτα από 11 μήνες, ενώ ταυτόχρονα διατήρησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημείωνεται ότι οι περισσότεροι των αναλυτών ανέμεναν η Τράπεζα της Βρετανίας (BoE) να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ διατήρησαν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού, σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και να αποτρέψουν μια νέα επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΒοΕ ανέφερε ότι θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, ενώ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές στο μέλλον.

Ακόμη, αμετάβλητη μένει η μεσοπρόθεσμη εκτίμησης των αξιωματούχων της ΒοΕ για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να υποχωρήσει κάτω του 2% μετά από μια προσωρινή επιτάχυνσή του. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η βρετανική οικονομία φαίνεται πως αναπτύσσεται με αδύναμο ρυθμό.
Τελευταία τροποποίηση στις 23:11 - 04 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.