ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πουλάνε μετοχές (και) τα ασφαλιστικά ταμεία- Η βουτιά του ΧΑ σε αριθμούς

09:13 - 05 Φεβ 2010 | Οικονομία
Πουλάνε μετοχές (και) τα ασφαλιστικά ταμεία- Η βουτιά του ΧΑ σε αριθμούς
Μετά τις τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων τώρα στο ΧΑ ρευστοποιούν μετοχές και τα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε το είχε πει ο υπουργός Εργασίας πως δεν υπάρχει σάλιο. Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να βρουν χρήματα αξιοποιώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «R» πωλητές στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις είναι και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα διατηρούνται και αυξάνονται οι θέσεις short και οι επενδυτές που έχουν ποντάρει στην πτώση κερδίζουν μεγάλα ποσά το τελευταίο διάστημα. Η «επίθεση» σε Ισπανία και Πορτογαλία, γκρέμισε και το ΧΑ και όποια σημάδια αντίδρασης προσπάθησε να βγάλει η αγορά από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και από την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν.

Το ΧΑ βούλιαξε και χθες ενώ διάχυτα ήταν τα σημάδια πανικού στα χρηματιστηριακά γραφεία. Οι μέρες θυμίζουν εκείνες του περσινού Φλεβάρη όταν η αγορά προσέγγιζε τις 1.450 μονάδες. Οι τράπεζες είναι και πάλι στο επίκεντρο και πολλές φήμες κυκλοφορούν για αρκετές εισηγμένες εταιρείες. Στις πρώτες θέσεις των πτωτικών μετοχών με απώλειες 28,2% από την αρχή του έτους βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες 27,5% καταγράφει η μετοχή της Proton Bank, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως εξαγοράστηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Η J&P Άβαξ χάνει 34,7% από την αρχή του έτους. Η Mevaco χάνει 29,3% και η Ελβάλ 28%. Χαμηλότερα κατά 27,5% κινείται η ΑΤΤΙΚΑΤ και κατά 27,2% η SPRIDER. Παρνασσός, Σιδενόρ, Μηχανική, Ατλάντικ, Σωλ/γεία Κορίνθου, Centric, Pasal, Eurobank, Σελόντα και αρκετές ακόμα χάνουν πάνω από 20% από την αρχή του έτους και ακόμα δεν έχουμε φτάσει στα μισά του Φλεβάρη.

Το ράλι της Ελφίκο λόγω των συζητήσεων της διοίκησης με τον Λ.Λαυρεντιάδη έχει περιοριστεί αλλά τα κέρδη παραμένουν σημαντικά. Η μετοχή ενισχύεται από την αρχή του έτους κατά 75%. Κέρδη 32,4% καταγράφει η Ίλυδα και 24,2% η Εκτέρ. Μύλοι Κεπενού, Φίντεξπορτ, Δούρος και Ευρωσύμβουλοι έχουν κέρδη κάτω από 20%, ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κέρδη 9% καταγράφουν τα ΕΛΠΕ, 7,6% η Frigoglass και 6,3% η Coca Cola.

Ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα χάνει 11,13%, ο FTSE 20 13,14% και ο τραπεζικός δείκτης 18,62%.

Γ.Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 17:21 - 05 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.