ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tζ. Στίγκλιτς: Κερδοσκοπικά τα παιχνίδια σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία

19:42 - 05 Φεβ 2010 | Οικονομία
Tζ. Στίγκλιτς: Κερδοσκοπικά τα παιχνίδια σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία
Σε κερδοσκοπικές κινήσεις και όχι αποκλειστικά στο ύψος του χρέους των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης, οφείλονται οι πιέσεις που δέχθηκαν οι αγορές, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τζότζεφ Στίγκλιτς.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις αυτές αφού έπληξαν τις αγορές ομολόγων είχαν μεγάλο αντίκτυπο σήμερα και στο ευρώ παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωζώνης για τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας. Γι’ αυτό το λόγο, ο Τ. Στίγκλιτς ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης στήριξης της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για το ευρώ.

«Εκτιμώ ότι αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα συνδράμει τις χώρες αυτές και θα είναι πολύ καλύτερα εάν κινηθεί ταχύτερα», κατέληξε ο κ. Στίγκλιτς, συμπληρώνοντας ότι εάν η Ευρώπη ανταποκριθεί με τον τρόπο που πρέπει και είναι διαφανής η υποστήριξη της δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος για το ευρώ.»

Ο Τζότζεφ Στίγκλιτς προχώρησε και στην παρομοίωση των επιπτώσεων της αναταραχής με την κρίση Ανατολικής Ασίας το 1997, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ δεν είχε ενεργήσει σωστά στην ώθηση των ασιατικών κυβερνήσεων για περιορισμό της ζήτησης εν μέσω της κρίσης, αφού έγιναν εντονότερες οι επιπτώσεις από την κρίση.

Στο έλεος των πωλητών τα Χρηματιστήρια σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά υποχωρούν τα spreads

Τα CDS του 5ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας και τις Ισπανίας, υποχωρούν στις 228,8 μονάδες βάσης, από το ιστορικό υψηλό των 238,2 μονάδων που βρέθηκαν νωρίτερα, και αυτά της Ισπανίας στις 168,3 μονάδες βάσης από το ιστορικό υψηλό των 182 μονάδων, νωρίτερα.

Τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, διαμορφώνονται στις 173,3 μονάδες βάσης, της Ισπανίας στις 103,6 μονάδες βάσης και της Ιταλίας στις 96,2 μονάδες .

Παράλληλα, οι χρηματιστηριακές αγορές του ευρωπαϊκού νότου συνέχισαν και σήμερα να κλυδωνίζονται, περιορίζοντας όμως στο τέλος το κύμα ρευστοποιήσεων. Στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, ο δείκτης PSI - 20 έχασε 1,7%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά της ημέρας που σημείωσαν λόγω της πτώσης της τάξης του 3,9% (ενώ στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις οι απώλειες ξεπερνούν το 10%), στην Ισπανία ο δείκτης IBEX σημείωσε πτώση 1% περιορίζοντας τις ενδοσυννεδριακές απώλειες που έφτασαν ακόμα και το 3,2% ( και με τις απώλειες των τριών τελευταίων ημερών να φτάνουν το 9,2%) και στην Ιταλία πτώση της τάξης του 2,32% ( ενώ από την Τρίτη οι απώλειες αγγίζουν το 7%).

Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία στη δίνη της υπερχρέωσης

Σε πανδημία έχει μετατραπεί η δημοσιονομική «ασθένεια» της Νότιας Ευρώπης. Αφού η Ιρλανδία την γλύτωσε με τα γενναία μέτρα που πήρε, το επόμενο εξιλαστήριο θύμα έγινε η Ελλάδα, ακολούθησε η Πορτογαλία, μετά η Ισπανία και νέο εκκολαπτόμενο θύμα είναι η Ιταλία. Από τότε που αποφάσισαν να δώσουν ένα κοινό όνομα σε ένα γκρουπ (τέσσαρων στην αρχή, και πέντε τώρα) χωρών, το παιχνίδι είχε προδιαγραφεί.

Τα PIIGS ( Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία) έγιναν οι πέντε αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης.

Τα ελληνικα spreads στις 350 μ.β, τα Πορτογαλικά έχουν εκτιναχθεί στις 167, τα Ισπανικά στις 97 και τα Ιταλικά αρχίζουν τον χορό του Ζαλόγγου, σκαρφαλωνοτνας ( για αρχή ) στις 91 μ.β. Το παιχνίδι της κερδοσκοπίας άνοιξε , μεγάλωσε, σκλήρηνε και το ευρώ υποχωρεί.

Τα hedge funds πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα, καθώς και όλων των υπόλοιπων προβληματικών περιφερειακών κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Ο ευρωπαϊκός νότος βρίσκεται στο έλεος των κερδοσκόπων.

Η Πορτογαλία δηλώνει πως το δικό της πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν θα είναι λιγότερο φιλόδοξο από αυτό της Ελλάδας. Ο Θαπατέρο πήρε πίσω το ασφαλιστικό.

Οι δηλώσεις έχουν αρχίσει: «Η Ισπανία δεν απειλεί την Ευρωζώνη». «Η Πορτογαλία θα λάβει σκληρά μέτρα».Το τί περιμένει τις αγορές ομολόγων και μετοχών αυτών των χώρων, είναι προδιαγεγραμμένο. Ηδη έχουν αρχίσει ( και αυτές ) να γκρεμίζονται.

Και οι βρετανικές εφημερίδες σχολιάζουν: Daily Mail :«Τα PIIGS απειλούν το ευρώ με κατάρρευση». F.Τ. «Οι μεγάλοι χαμένοι της Ευρωζώνης : τα PIIGS».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:59 - 05 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.