ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο επίκεντρο του G7 η ελληνική οικονομία - Δηλώσεις στήριξης από ΕΕ

10:49 - 08 Φεβ 2010 | Οικονομία
(upd) Τη βεβαιότητα των μελών του G7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όλοι οι εταίροι μας εκτός της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα προβλήματα αυτά», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νέα στήριξη στην Ελλάδα πρόσφερε εν των μεταξύ το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη λήξη της συνόδου των G7 στον Καναδά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα καταφέρει να επιτύχει τους σκληρούς στόχους που έχει θέσει για την οικονομία της. «Αναμένουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να επιτύχει αυτό το στόχο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η χώρα μας δεν χρειάζεται βοήθεια από το ΔΝΤ. «Εμείς, οι εκπρόσωποι της ζώνης του ευρώ, καταστήσαμε σαφές ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σοβαρή και ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί», τόνισε ο Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά, Τζιμ Φλάχερτι, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην G7, είπε ότι τα χρέη των χωρών-μελών της ευρωζώνης είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι την G7.

Πεπεισμένη ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εκτελεστεί, εμφανίστηκε κατά τη σύνοδο της G7 και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. «Το μήνυμα ήταν ότι τα ευρωπαικά μέλη της G7 έχουν διαβεβαιώσει τους εταίρους τους στη G7 για το περιεχόμενο και τη σημασία του σχεδίου που εφαρμόζεται από την Ελλάδα και είναι πεπεισμένοι ότι θα εκτελεσθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε επίσης «βελτίωση» την εξασθένηση του ευρώ, σε σχέση με τις περιόδους που το ενιαίο νόμισμα θεωρήθηκε πολύ ισχυρό απέναντι στο δολάριο. «Πάντα παραπονιόμασταν ότι το δολάριο δεν ήταν αρκετά ισχυρό. Αυτό είναι σαφώς μία βελτίωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από τη λήξη της ανεπίσημης συνόδου των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 08 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.