ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λ.Κατσέλη: Προς αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης

19:21 - 08 Φεβ 2010 | Οικονομία
Την αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης και τη διασύνδεσή του με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό και τα επιμέρους εθνικά των άλλων χωρών-μελών προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στη Θεσσάλονικη, η Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι θα θέσει το νέο αναπτυξιακό νόμο σε δημόσια διαβούλευση, ενώ, ταυτόχρονα, ζήτησε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για κίνητρα στην εξαγωγική δραστηριότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Ακόμη, ζήτησε τις προτάσεις του για τις δράσεις ενίσχυσης της εξωστρέφειας, για την εξειδίκευση των προγραμμάτων του υπουργείου, σε τομεακό (ΕΠΑΝ ΙΙ) και περιφερειακό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, η υπουργός αναγνώρισε την έλλειψη εθνικής στρατηγικής εξαγωγών, τον κατακερματισμό των φορέων που ασχολούνται με την εξωστρέφεια, την έλλειψη συντονισμού των συναρμόδιων υπουργείων, τη μη διασύνδεση του εσωτερικού εμπορίου με τις εξαγωγές, το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο και τη μη στοχευμένη και αναποτελεσματική προώθηση στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε και την ανάγκη αναδιάρθρωσης της παραγωγής με τη χρήση αναπτυξιακών εργαλείων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Βασίλης Θωμαϊδης, κατέθεσε στην υπουργό πρόταση για ένα νέο καινοτόμο Σύστημα Στήριξης της Εθνικής Εξωστρέφειας, που θα οδηγήσει σε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Κύρια σημεία του συστήματος αυτού, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι η χάραξη μιας νέας δυναμικής Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών, με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους, η βελτίωση των μηχανισμών συντονισμού, η παρακολούθηση, η εποπτεία και η αξιοποίηση των φορέων εξωστρέφειας και η εξοικονόμηση κόστους, μέσω της αποφυγής επικαλύψεων μεταξύ των δράσεων, της καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των ενεργειών ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Ο κ. Θωμαϊδης χαιρέτισε τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που λαμβάνει η κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι «ο κρίσιμος πυλώνας για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση, είναι η προώθηση των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών».

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, ζήτησε από την υπουργό την άμεση έναρξη της απαραίτητης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των Περιφερειακών Διαχειριστικών Αρχών, ενώ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη της περιφέρειας για την έμπρακτη υποστήριξη της ανάπτυξής της και της στενής συνεργασίας με το ΥΠΟΙΑΝ, γεγονός που όπως σημείωσε, «κάνουν επιτακτική και δραματικά επίκαιρη την παρουσία και την λειτουργία του υπουργείου στη Θεσσαλονίκη».

ΕΒΕΘ

Την παρέμβασή της, ώστε να μην γίνεται κατάχρηση των ευνοϊκών όρων του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, ζήτησε από την κ. Κατσέλη ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος. Όπως διευκρίνισε, τελευταίως, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν χρήση του εν λόγω άρθρου. Μεταξύ άλλων, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και την σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Ως επικεφαλής της ΔΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος ζήτησε μεν την άμεση λύση του θέματος που αφορά τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ζητώντας ωστόσο να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα της εκθεσιακής και συνεδριακής αγοράς διεθνώς.

ΕΕΘ

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρόκειται να εφαρμοστεί ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα δίνει εγγυήσεις για κεφάλαια κίνησης, τόνισε η κ. Κατσέλη κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδη. Πρόσθεσε δε ότι θα προκηρυχτούν τρία προγράμματα ενίσχυσης μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να ανοίξει νέος κύκλος για την ενίσχυση της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά τη θεσμική λειτουργία των επιχειρήσεων, τόνισε ότι εξετάζεται πρόταση του ΕΕΘ οι άδειες λειτουργίας των επιχειρήσεων να εκδίδονται με την υποβολή, από την επιχείρηση, υπεύθυνης δήλωσης ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις και σε επόμενο στάδιο να ακολουθεί έλεγχος.

Στο μεταξύ, η υπουργός αποδέχθηκε πρόταση του ΕΕΘ για να είναι βασική ομιλήτρια σε ενημερωτική εκδήλωση για τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, που οργανώνεται στις αρχές Μαρτίου από το επιμελητήριο.

ΒΕΘ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεταποίηση και παραγωγή, τη ρευστότητα της αγοράς και την "πληγή" των ακάλυπτων επιταγών, συζήτησαν μεταξύ άλλων με την υπουργό, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος. Αναγνώρισε πάντως ότι "η υπουργός φάνηκε να έχει μεράκι και διάθεση να βοηθήσει προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Βορειοελλαδίτες Βιοτέχνες".

ΕΚΘ

Τη μεσολάβηση της υπουργού, ώστε να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic STEEL, ύψους 50 εκατ. ευρώ, ζήτησε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκος Γιαννόπουλος. Σημειώνεται ότι το θέμα έχει "κολλήσει", καθώς ακόμα δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της η κατά 30,8% μέτοχος της εταιρίας, Τράπεζα Πειραιώς.

ΟΛΘ

Εντός του Φεβρουαρίου πρόκειται να αποσταλεί στην κ. Κατσέλη, αναλυτικό υπόμνημα με τα ζητήματα που "τρέχουν" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Λάζαρος Καναβούρας, μετά τη συνάντηση που είχε η διοίκηση με την υπουργό. Σχετικά με το θέμα "αντικατάστασης" της διοίκησης στην ΟΛΘ ΑΕ, ακόμα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Επισημαίνεται ότι οι παραιτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου έχουν ήδη αποσταλεί εγγράφως ενώ ειπώθηκαν και κατ' ιδίαν.

Στις συναντήσεις της υπουργού με τους φορείς συμμετείχαν ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο Γ.Γ. Στέφανος Κομνηνός και η ειδική γραμματέας, Μαρία Παπαγεωργίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.