ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και την Ισπανία

22:46 - 08 Φεβ 2010 | Οικονομία
Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι το κεντρικό θέμα στην έκτακτη συζήτηση που προγραμματίστηκε για αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου και θα συζητηθεί η θέση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας
Το σχετικό αίτημα για τον προγραμματισμό της συζήτησης υπέβαλε η ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (ΕΛΚ) και υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια εν όψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

«Είναι σημαντικό να συζητήσουμε τις εξελίξεις στη ευρωζώνη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γουόρτμαν- Κούλ. «Να δούμε τα σχετικά μέτρα που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες που έχουν περιέλθει σε επικίνδυνη κατάσταση, η οποία επηρεάζει το ευρώ και προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές» συμπλήρωσε.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η ομάδα της ζητά επίσης από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προβούν σε δήλωση για το θέμα, πριν από την άτυπη Σύνοδο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ώστε να αποκατασταθεί το ταχύτερο δυνατόν η εμπιστοσύνη στο ευρώ.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Χάνες Σβόμποντα υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συζητηθεί το θέμα χωρίς κομματική πολιτική για το ποιος φταίει. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να συζητηθούν συγχρόνως και οι κοινωνικές επιπτώσεις στις χώρες που συναντούν δυσκολίες και ζήτησε να είναι παρών στη συζήτηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο ή ο Χοακίν Αλμούνια και Όλι Ρεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι θα μεταφέρει το σχετικό αίτημα στον Ζοζέ Μπαρόζο.

Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά μίλησε για τον τρόπο που οι κερδοσκόποι «χρησιμοποιούν» τις χώρες που συναντούν δυσκολίες και ζήτησε τη θέσπιση μηχανισμών αλληλεγγύης που να θωρακίζουν την ευρωζώνη.

«Πριν από μία εβδομάδα υπήρξαμε μάρτυρες μιας συντονισμένης επίθεσης στις οικονομίες κρατών-μελών, με την εκτίναξη των spreads των εθνικών ομολόγων, χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία με επιπτώσεις στα εθνικά χρηματιστήρια» δήλωσε.

Δε υπάρχει αμφιβολία, προσέθεσε, ότι οι χώρες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να χτυπηθεί συνολικά η οικονομική συνοχή της ευρωζώνης και το ίδιο το ευρώ.

Υπογράμμισε ότι οι ίδιοι οι μηχανισμοί που δημιούργησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κερδοσκοπούν σήμερα ασύστολα σε βάρος των χωρών που συναντούν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

Για την κ. Ποδηματά, το πραγματικό ερώτημα για την Ευρώπη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην αξιολόγιση των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των ελλειμάτων.

Το πραγματικό ερώτημα, είπε, είναι «εάν θα θεσπίσουμε μηχανισμούς αλληλεγγύης στο ευρωπαϊκό επίπεδο, θωρακίζοντας την ευρωζώνη και το ευρώ και εάν θα αποφασίσουμε επιτέλους να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα υπηρετούν την ουσιαστική οικονομική σύγκλιση και όχι μόνο τη νομισματική» κατέληξε η ευρωβουλευτής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.