ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για ποιον χτυπάει η (φορολογική) καμπάνα

09:21 - 09 Φεβ 2010 | Οικονομία
Για ποιον χτυπάει η (φορολογική) καμπάνα
(upd) Ένα είναι βέβαιο: οι αντιδράσεις των διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων δεν θα είναι κοινές στο άκουσμα του νέου φορολογικού νόμου. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε διαφορετικού είδους “εκπλήξεις” για καθέναν από εμάς. Το πόσο ευχάριστη (ναι θα υπάρξουν και τέτοιες) ή δυσάρεστη θα είναι αυτή η έκπληξη, θα εξαρτηθεί από το επάγγελμα που ασκεί ο καθένας μας, από την περιουσιακή μας κατάσταση αλλά και από το εισόδημα που δηλώνουμε στην εφορία.    
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές έως και 27-28.000 ευρώ αναμένεται να τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης. Αυτό θα γίνει με τη διατήρηση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 12.000 ευρώ αλλά και τη θέσπιση χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή για το τμήμα του εισοδήματος από τις 12000 έως τις 18.000 ευρώ (σ.σ ο συντελεστής θα είναι 15% ή 18% από 24% που ισχύει σήμερα). Η ελάφρυνση, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 200-250 ευρώ ή περίπου 20 ευρώ τον μήνα για έναν χαμηλόμισθο. Θα φανεί στον επόμενο μισθό που θα εισπράξει ο ο φορολογούμενος καθώς αυτομάτως θα αλλάξει και η φορολογική κλίμακα.

Οι υψηλόμισθοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 40-50 χιλιάδων ευρώ, ενδέχεται να πληρώσουν ακόμη και πάνω από 1000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2009. Ο κύριος λόγος είναι ότι ο ανώτατος συντελεστής θα ενεργοποιηθεί από τις 60.000 ευρώ και όχι από τις 75.000 ευρώ  όπως ισχύει σήμερα.

Πλούσιοι και φτωχοί, θα επιβαρυνθούν αν δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που θα τους ζητηθούν. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, στο 30% του ετήσιου εισοδήματος θα αντιστοιχούν οι αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι, ώστε να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο, όπως θα προβλέπει το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. To επικρατέστερο σενάριο έκανε λόγο για αποδείξεις, που θα αντιστοιχούν στο 20% του δηλωθέντος εισοδήματος. Δηλαδή, αν κάποιος έχει εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 6000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληρώσει 600 ευρώ πρόσθετο φόρο.

Στους χαμένους του νομοσχεδίου, κατατάσσονται και αυτοί που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα έχοντας όμως στην κατοχή τους πολλά ακίνητα και ΙΧ. Ο λόγος είναι ότι επανέρχονται τα τεκμήρια διαβίωσης. Όχι για τη φορολόγηση, αλλά για τον έλεγχο. Δηλαδή, όποιος δεν κατορθώσει με το εισόδημά του να δικαιολογήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή του, θα καλείται από την εφορία για έλεγχο. Όσο μεγαλύτερη είναι η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων, τόσο περισσότερο θα πρέπει να είναι και το δηλωθέν εισόδημα προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος.

Χρηματιστήριο

Για τους μετόχους των ΑΕ (και των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών) τα μερίσματα θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι το μέρισμα θα πρέπει πλέον να δηλώνεται υποχρεωτικά στη φορολογική κλίμακα. Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα αναφέρεται και στον φόρο υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών, μέτρο όμως το οποίο μένει να φανεί πως θα λειτουργήσει στην πράξη.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αναμένεται αλλαγή στο αφορολόγητο για την αγορά 1ης κατοικίας (θα μπει πλαφόν με βάση την αξία του ακινήτου, πιθανότατα στις 300.000 ευρώ) αλλά και η θέσπιση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο για τον ΦΜΑΠ αναμένεται να “παίξει” από τις 300 έως τις 400.000 ευρώ. Η τελική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, θα εξαρτηθεί και από την επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Θ. Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 09 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.