ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το μαλακό οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

13:16 - 09 Φεβ 2010 | Οικονομία
Με το μαλακό οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
(upd 2) Eπτά δομικές αλλαγές εισηγήθηκε για το ασφαλιστικό σύστημα στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής των Ειδικών, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μεταξύ των οποίων η θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης και ο διαχωρισμός συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κλάδο υγείας. Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη έως το 2015, από 61,4 στα 63 χρόνια. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, επίσης, εισηγήθηκε την εφαρμογή της απόφασης του ΔΕΚ για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης από το 2013, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν αναφέρεται στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, καθώς, όπως είπε, δεν είναι αρμοδιότητά του. Σημειωτέον ότι η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των Ειδικών έγινε παρουσία του κ. Ρωμανιά (ΓΣΕΕ), ο οποίος, όμως, δε συμμετέχει στο διάλογο.  

Ο κ.Ρωμανιάς δήλωσε συγκεκριμένα: ‘’Εκτελώντας οδηγίες της διοίκησης της Συνομοσπονδίας θα παραμείνω μέχρι τέλους της συνεδρίασης, θα λάβω τις προτάσεις για να τις μεταφέρω, αλλά δεν θα μετέχω στο διάλογο και θα αποχωρήσω μετά.’’

Οι προτεινόμενες δομικές αλλαγές

Οι προτάσεις του υπουργείου αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Κ.Ο., όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ''ο συγκεκριμένος κοινωνικός διάλογος δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας'', οπότε και δεν θα υπάρξει συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας.

  1. Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές, θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και καθιέρωση της ανταποδοτικής σχέσης της σύνταξης, με το χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές. Ο λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές αποτελεί τη θεμελιώδη δομική αλλαγή στο ασφαλιστικό μας σύστημα, τονίζει το υπουργείο.
  2.  Εξάλειψη όλων των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης και ενίσχυση των κινήτρων παραμονής στην εργασία . Το υπουργείο σημειώνει πως οι εθελούσιες έξοδοι έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας κατά 1,3 χρόνια. Ακολουθώντας τη γενική τάση των συστημάτων των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., το υπουργείο θέτει ως στόχο να αυξηθεί το μέσο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 τουλάχιστον έτη, έως το 2015, από τα 61,4 έτη το 2008 στα 63 έτη, για την επίτευξη του οποίου στόχου το υπουργείο θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα.
  3. Υπαγωγή της διαχείρισης των διαθεσίμων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των διαθεσίμων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, σε ένα, ενιαίο και θεσμικά θωρακισμένο φορέα.
  4. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φ.Κ.Α..
  5. Ενοποίηση των Φ.Κ.Α., με κατεύθυνση τη συγκρότηση, προκειμένου για την κύρια σύνταξη τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και σε βάθος δεκαετίας.
  6. Διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον κλάδο Υγείας.
  7. Εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ C-559/07, απόφαση της 26ης Μαρτίου 2009), για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών-γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή αυτή θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το έτος 2013.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σε αυτή τη συνεδρίαση την κατάθεση των προτάσεων της για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Στις επόμενες τρεις και τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, αναμένεται η κατάθεση των προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, καθώς και η επιστημονική και τεχνική αξιολόγησή τους.

ΕΒΕΑ: "Προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για το ασφαλιστικό"

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., Κωνσταντίνος Μίχαλος, δήλωσε τα εξής:

«Οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, όσον αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, το Ε.Β.Ε.Α., στη μελέτη που είχε δημοσιοποιήσει το Νοέμβριο του 2009, είχε επισημάνει ότι απαιτείται η άμεση λήψη τέτοιων μέτρων που θα έχουν και  δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα βασίζονται στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές διαστάσεις του προβλήματος.

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ευελιξία του συστήματος σε ότι αφορά το χρόνο συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός προνοιακής και ανταποδοτικής σύνταξης είναι μέτρα που η  κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα στην πράξη. Χωρίς να μπει σε μια λογική εκπτώσεων και εξαιρέσεων, που ουσιαστικά θα ακύρωνε το πνεύμα της μεταρρύθμισης. Είναι αναγκαίο, ωστόσο, η  κυβέρνηση να παρουσιάσει, με συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, το αποτέλεσμα που επιδιώκεται με αυτές τις αλλαγές. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να γνωρίζουμε όλοι,  με ποσοτικοποιημένα στοιχεία το όφελος που αναμένεται να προκύψει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα. Γιατί, μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μια ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

 

Φωτεινή Πούλη 
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 16:59 - 09 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.