ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

PwC: Στην 20ή θέση για επενδύσεις σε ακίνητα η Αθήνα

13:48 - 09 Φεβ 2010 | Οικονομία
Κατά μία θέση ανέβηκε η Αθήνα στην κατάταξη για επενδύσεις σε ακίνητα καταλαμβάνοντας την 20η θέση από την 21η, σύμφωνα με τη μελέτη του Urban Land Institute (ULI) και της PricewaterhouseCoopers (PwC) με θέμα "Emerging Trends in Real Estate Europe". Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, η μεγαλύτερη άνεση σε πιστώσεις και η σταθεροποίηση των αξιών των ακινήτων θα προκαλέσουν βελτίωση του real estate στην Ευρώπη το 2010.

Όσον αφορά στην Αθήνα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη προσδιόρισαν δύο πιθανές ευκαιρίες: Βραχυπρόθεσμα, ευκαιρίες μέσα από την ύφεση καθώς οι επενδυτές που πιστεύουν στην ανάκαμψη το 2010 θα δεχτούν την επιβίωση ως μία πρόκληση, και μακροπρόθεσμα, ευκαιρίες από τον τουρισμό. Οι συστάσεις για επένδυση αφορούσαν τους κλάδους των λιανικών πωλήσεων, της κατοικίας και των ξενοδοχείων, αν και οι συμμετέχοντες στη μελέτη πρόσθεσαν την προειδοποίηση ότι η επιλογή θα ήταν πολύ αυστηρή. Η Αθήνα κατατάσσεται 22η θέση όσον αφορά εξαγορές ακινήτων και στη 13η όσον αφορά στην ανάπτυξη ακινήτων.

Η μελέτη "Emerging Trends" αναφέρει το πρόβλημα της μαζικής αναχρηματοδότησης του χρέους του real estate που προβάλλει απειλητικό και το οποίο ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κλάδος είναι ανήσυχος, καθώς δεν είναι σαφές πώς θα καταλήξει το θέμα - εάν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα πουλήσουν ακίνητα και δάνεια ή θα τα "επεκτείνουν και θα προσποιούνται". Η συγκεκριμένη πρόκληση για τον κλάδο του real estate επιδεινώνεται από την αβεβαιότητα του ερωτήματος εάν και πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τις οικονομίες τους από τις μεγάλες εισαγωγές κρατικής υποστήριξης. Η απότομη διακοπή της χρηματοδότησης θα μπορούσε, όχι μόνο να βγάλει την ανάκαμψη από την πορεία της, αλλά και να κάνει την οικονομία να υποτροπιάσει, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το Παρίσι κατέλαβε την τρίτη θέση στη μελέτη όσον αφορά τις προοπτικές των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων, εκτοπίζοντας το Λονδίνο, εν μέρει λόγω της γενικής αντίληψης ότι έχει μία ευρύτερη οικονομική βάση και ότι είναι λιγότερο εξαρτημένο από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απ' ότι το Λονδίνο. Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τόνισαν το χαμηλό επίπεδο κενών διαμερισμάτων στο Παρίσι, αυξάνοντας τη διαβάθμισή του όσον αφορά ευκαιρίες για επένδυση και σε μικρότερο βαθμό για ανάπτυξη.

Η εκτίμηση των επενδυτών όσον αφορά το Λονδίνο βελτιώθηκε σημαντικά από το 2009, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στην αγορά αιτία της οποίας ήταν μία εισροή κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Η πόλη κατετάγη τέταρτη το 2010 για επενδύσεις στα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία και κατ' αρχήν για νέες ευκαιρίες εξαγοράς. Όσον αφορά στις εξαγορές, η προσοχή εστιάζεται κυρίως στα γραφεία, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν τα γραφεία ως προτιμώμενο ακίνητο. Παρά τον σκεπτικισμό σχετικά με την περιορισμένη ανάκαμψη, μερικοί δήλωσαν ότι είναι αρκετά πεπεισμένοι ότι το Λονδίνο θα καταστρώσει τα απαραίτητα σχέδια ανάπτυξης για το 2011, και ίσως και για τη φετινή χρονιά.

Επιπρόσθετες αγορές που διαμορφώνουν τη δεκάδα για τις προοπτικές που αφορούν την απόδοση της περιουσίας στη μελέτη είναι η Βιέννη, το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, η Ρώμη και η Φρανκφούρτη.

Όσον αφορά στους τύπους των περιουσιακών στοιχείων, η ποιότητα της τοποθεσίας, η κατασκευή και ο ενοικιαστής λαμβάνονται κυρίως υπόψη, σύμφωνα με τη μελέτη. Γραφεία στο κέντρο της πόλης, καταστήματα λιανικής σε κεντρικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα είναι οι πρώτες επιλογές για εμπορικές επενδύσεις για το 2010. Οι επενδύσεις σε κατοικίες καταλαμβάνουν υψηλή θέση στην κατάταξη. Αν και οι κύριοι τύποι περιουσιακών στοιχείων προτιμώνται, υπάρχουν κάποιοι τομείς που εξακολουθούν να είναι ελκυστικοί, αν και σε μικρό βαθμό, στους οποίους περιλαμβάνεται η στέγαση φοιτητών, η αποθήκευση, η στέγαση ηλικιωμένων, η κοινωνική στέγαση, οι εγκαταστάσεις και υποδομές υγείας. Η πράσινη ανάπτυξη οποιουδήποτε τύπου αποκτά σημασία, ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει την υποχρεωτική αξιολόγηση ενεργειακής αποδοτικότητας για τα κτήρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.