ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοπή Πίττας Αναλυτών και ΣΕΔΥΚΑ και αίτημα για κατάργηση του short selling

10:01 - 11 Φεβ 2010 | Οικονομία
Πραγματοποιήθηκε χθες η κοπή πίττας της Ελληνικής Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ) από κοινού με το Σύνδεσμο Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών (ΣΕΔΥΚΑ) στην Αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος μελών, αλλά και θεσμικοί παράγοντες όπως ο Πρόεδρος του ΧΑ Σπ. Καπράλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, ο Γενικός Γραμματέας του ΣΜΕΧΑ κος Σίνος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔ Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΕΔΑΚ ΙΚΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕ κος Ι. Κυριακόπουλος και η Υπ.Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α Αθηνών κα Θεοδώρα Παπαδάκη

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση επίσης οι Αντιπρόεδροι του ΧΑ Σ.Λαζαρίδης και Γ.Μαναλης, ο Γ.Δ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μ.Σκαρμέας και η Διευθυντρια Εποπτείας της Ε.Κ. κα Διαμαντοπούλου, το μέλος του ΔΣ του ΣΜΕΧΑ Π.Χριστόπουλος, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ κος Μωραίτης και πολλές άλλες προσωπικότητες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ Ηρακλής Ρούπας στον χαιρετισμό του τόνισε ότι χρειάζεται θεσμική ενίσχυση του θεσμού των ΑΕΕΔ, που αποτελούν την ραχοκοκαλία των Ελλήνων επενδυτών, δραστηριοποιούμενες στο 70% των αστικών κέντρων της Ελλάδος και οι οποίες συνεισφέρουν στο 1/3 του τζίρου των ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιριών.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών (ΕΕΠΑΜΑ) Κωνσταντίνος Βέργος τόνισε ότι «κατά το τελευταίο τρίμηνο αμφισβητείται η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, όμως η κατάρτιση από την κυβέρνηση συμπαγούς προγράμματος δημοσιονομικού «νοικοκυρέματος» αποτελεί την βάση βελτίωσης των Ελληνικών δεδομένων, τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές, δημιουργώντας βασιμες προυποθέσεις όχι μόνο βελτίωσης των αξιών στο ΧΑ αλλά και ένα  «νοικοκύρεμα» που μας επιτρέπει να είμαστε πιο «προετοιμασμένοι» για τις προκλήσεις των επομένων ετών. Πάντως στην αντιμετώπιση της υπέρμετρης υποτιμητικής κερδοσκοπίας θα βοηθούσε και η προσωρινή κατάργηση του short selling. Από την άλλη πλευρά, σε θεσμικό επίπεδο, η κυβέρνηση θα έπρεπε να βελτιώσει τα υπάρχοντα δεδομένα στον χρηματιστηριακό χώρο. Δεν επιτρέπεται οι επαγγελματίες της αγοράς, να σύρονται συνεχώς σε εξετάσεις ή να αμφισβητείται η διάρκεια και αξία των πιστοποιήσεών τους, διεθνών ή ελληνικών. Η ΕΕΠΑΜΑ έχει προσφύγει νομικώς για τα θέματα αυτά, αλλά εκτιμούμε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λύνονται με σοφή νομοθέτηση και δημόσια διαβούλευση. Με αυτό το μίγμα ανησυχιών και ελπίδων χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να βελτιώσει τα δεδομένα στη χώρα και ευχόμαστε καλή χρονιά».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κος Κωνσταντίνος Μίχαλος συμφώνησε με τις προηγούμενες διαπιστώσεις και προσέθεσε ότι χρειάζεται θεσμική στήριξη το ΧΑ κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα ελέγχου των hedge funds αλλά και περιορισμού του short selling.

Ο πρόεδρος του ΧΑ, Σπυρίδων Καπράλος τόνισε ότι το ΧΑ προχώρησε χθες σε λήψη μέτρων, τόσο με έλεγχο του margin όσο και στο θέμα του uptick των μετοχών, που περιορίζουν την κερδοσκοπία, ενώ αν χρειαστεί εν καιρώ θα προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, πάντα σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές. Ας σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΧΑ Σπυρίδων Καπράλος έκοψε το πρώτο κομμάτι πίττας, ενώ το τυχερό φλουρί έπεσε στον Συνδεσμο Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) κάτι που θεωρήθηκε καλό σημάδι για την νέα χρονιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.