ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βενζίνη: Μπαλάκι μεταξύ Λούκας Κατσέλη- πρατηριούχων, οι ευθύνες για την κερδοσκοπία…

09:22 - 12 Φεβ 2010 | Οικονομία
Σε κόντρα κυβέρνησης- πρατηριούχων εξελίσσεται το θέμα των ευθυνών γύρω από την εκτεταμένη κερδοσκοπία που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, με πρόσχημα την αύξηση του ειδικού φόρου. Με πλαφόν στις τιμές των καυσίμων απείλησε χθες τους κερδοσκόπους η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, με απεργία απειλούν από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι, που συνεδρίαζαν μέχρι αργά το βράδυ, διαμαρτυρόμενοι ότι "διάφορα κέντρα τους συκοφαντούν για αισχροκέρδεια".

Χθες, μια ημέρα μετά την εκτίναξη των τιμών την Τετάρτη από μερίδα πρατηριούχων μέχρι και κατά 20 λεπτά, με πρόσχημα την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου, κυβέρνηση και πρατηριούχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με το ποιος πραγματικά ευθύνεται. Η μεν κυβέρνηση, δια της αρμόδιας υπουργού Οικονομίας απείλησε να επιβάλλει ακόμη και πλαφόν στις τιμές εφόσον οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει στην αγορά διαπιστώσουν ότι η κερδοσκοπία είναι εκτεταμένη. Οι δε βενινοπώλες τα "έριξαν" στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ως υπεύθυνη για το κλίμα που δημιουργήθηκε επειδή προανήγγειλε την αύξηση του ειδικού φόρου, χωρίς να καταθέσει αμέσως την σχετική τροπολογία στη Βουλή, προσφέροντας έτσι έδαφος για αποθεματοποίηση ποσοτήτων με χαμηλότερο φόρο.

Εκείνοι τσακώνονται, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να πετούν..

Και ενώ κυβέρνηση- πρατηριούχοι, αλληλοκατηγορούνται για τις τιμές, εκείνες συνεχίζουν την "πτήση" τους πάνω από τα 1,30 ευρώ. Με βάση χθεσινές τιμοληψίες, τα "φθηνά" πρατήρια είχαν διαμορφώσει την τιμή της αμόλυβδης στα 1,169 - 1,20 ευρώ, όμως αρκετά πρατήρια στην Αττική πωλούσαν πάνω από 1,30 ευρώ, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις η τιμή έφτανε και πάνω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο. Επίσης με βάση τις τιμοληψίες του Παρατηρητήριου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στην επαρχία διαπιστώνονται ακραίες τιμές μεταξύ 1,34 -1,414 όπως για παράδειγμα στο νομό Λασιθίου.

Το υπουργείο Οικονομίας περιμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων και στο μεταξύ δεν αποκλείει ακόμη και με παραπομπή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υποθέσεων που έχουν να κάνουν με εναρμονισμένες πρακτικές. Από την πλευρά του το συλλογικό όργανο των βενζινάδων (Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος) συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ για να αποφασίσει ακόμη και απεργία, καθώς οι πρατηριούχοι διαμαρτύρονται για "κατασυκοφάντηση του κλάδου από διάφορα κέντρα πως αισχροκερδεί με τις τιμές της βενζίνης".

Γιώργος Φιντικάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 12 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.