ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EE: Πάρτε περισσότερα μέτρα τώρα..-Γ. Παπακωνσταντίνου: Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του "Τιτανικού"

09:15 - 15 Φεβ 2010 | Οικονομία
EE: Πάρτε περισσότερα μέτρα τώρα..-Γ. Παπακωνσταντίνου: Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του "Τιτανικού"
(upd 3) Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης (κυρίως τη Γερμανία) και την ΕΚΤ στις Βρυξέλλες αυτήν την ώρα, στα πλαίσια των συναντήσεων των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Οι πιέσεις για πρόσθετα μέτρα που υφίσταται ο υπουργός οικονομικών της χώρας μας Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι πολύ έντονες, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η γερμανική πλευρά πιέζει για την υιοθέτηση ακόμα πιο σκληρού προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, με πρόσθετα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες και επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Λίγο νωρίτερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του "Τιτανικού"», αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ υπογράμμισε ότι «αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, θα τα λάβουμε». Πρόσθεσε, δε, ότι για να αλλάξει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται πάνω από μία μέρα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει τάξη «στα του οίκου της».

Mε τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις του Eurogroup (σήμερα Δευτέρα) και του Ecofin (αύριο Τρίτη), ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη χώρα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να πέσει θύμα κερδοσκοπικών πιέσεων».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών (European Policy Center), ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το 2012.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτό που απαιτείται τώρα, μετά τη δήλωση στήριξης την οποία υιοθέτησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, είναι να υπάρξει εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης ώστε εφόσον κριθεί απαραίτητο να υπάρξει ενεργοποίησή του.

Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% είναι φιλόδοξος στόχος, όμως «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» έπειτα από την πολιτική στήριξη που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντινου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα, τονίζοντας ότι για να αποκατασταθεί η εικόνα της στις αγορές χρειάζεται χρόνος και έργο. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όπως στο πάγωμα των μισθών του Δημοσίου, δηλώνοντας ότι η περικοπή των επιδομάτων στους δημόσιους υπαλλήλους κατά 10% κατά μέσο όρο το 2010 θα αντιστοιχεί στη μείωση των ονομαστικών αποδοχών κατά 4% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, σε σχέση με το 2009.

Από την πλευρά των εσόδων, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όπως η αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μετατόπιση του φορολογικού βάρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Επιπλέον αναφέρθηκε στον κοινωνικό διάλογο που γίνεται για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τον Απρίλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διήμερο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών καλείται να δώσει νέες μάχες - πιο δυνατές από κάθε άλλη φορά - προκειμένου να πείσει ηγέτες, αναλυτές και αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Tρεις διεθνείς οργανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα «επιτηρούν» και επίσημα από σήμερα την πορεία υλοποίησης των μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Κι ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που στοιχημάτιζαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της ΕΕ σήμερα και αύριο θα έριχναν "φως" στην πληθώρα ασαφειών που γεννά η πολιτικής φύσεως στήριξη που παρείχαν στην Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι Eurogroup και Ecofin δεν πρόκειται να παρέχουν καμία εξειδίκευση της πρόσφατης ευρω - στήριξης.

"Απίθανο κρίνεται το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που συναντώνται την ερχόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν στη λήψη επίσημων αποφάσεων για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα", δήλωνε την Παρασκευή ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. "Δεν θα περίμενα τίποτα στο Ecofin την επόμενη εβδομάδα", τόνιζε χαρακτηριστική η πηγή.

Την ίδια ώρα η νευρικότητα που κυριαρχεί στις αγορές μοιάζει να μην έχει τέλος. Όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει, τόσο πιο ασφυκτικές είναι οι πιέσεις στια αγορές, οι οποίες φαίνεται να περιμένουν κάτι πιο "χειροπιαστό" από μια απλή, λεκτική ευρω - στήριξη.     

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πιο επικρατούσα άποψη, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν όσα είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξειδικεύσεις. Όπως και να 'χει, το βέβαιο είναι ένα. Η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, αφού θα κληθεί να "δώσει εξετάσεις" για το πρόσφατα κατατεθέν Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο έλεγχος του οποίου θα βρεθεί "στα χέρια" των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Νέο - ασφυκτικότερο - πακέτο μέτρων;


Κάτι παραπάνω από βέβαιο, την ίδια ώρα, εμφανίζεται το σενάριο εκείνο που θέλει τις Βρυξέλλες να ασκούν αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Πολλές οι εκδοχές, αυστηρά τα επιπλέον μέτρα, εάν και εφόσον ζητηθούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Βρυξέλλες φαίνεται να προτείνουν μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ, περαιτέρω αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης, περαιτέρω μείωση επιδομάτων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο προσκήνιο φαίνεται να επανέρχεται και η πρόταση για περικοπή του 14ου μισθού των υπαλλήλων. Μάλιστα, μιλούν όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα, αλλά και για τον ιδιωτικό, καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Επιπλέον, στελέχη της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, καλύπτεται το 2,75% από το 4% που πρέπει να μειωθεί φέτος το έλλειμμα. Αυτές οι εκτιμήσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2% το 2009 (έναντι προβλέψεων για -1,2%), συνεπώς η κυβερνητική πρόβλεψη για -0,3% φέτος είναι ανέφικτη.

H Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, αλλά η πλειοψηφία αυτών αντιτίθεται σε αυτό, αναφέρει η καθημερινή γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt" που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Τη στιγμή που οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών μελών της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες για να οργανώσουν μια επιτήρηση χωρίς προηγούμενο στην πολιτική οικονομία της Ελλάδας, το σχέδιο του οικονομικού προγράμματος που θα διαπραγματευτούν έγινε ακόμα σκληρότερο, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Όλι Ρεν: "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει επιπλέον μέτρα αν χρειαστεί"

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να πράξει τα απαραίτητα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ειδικότερα, η μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010, θα επιτευχθούν».

Η βαθύτερη ύφεση θα επηρεάσει τα κρατικά έσοδα, ενώ τα αυστηρά μέτρα λιτότητας πιέζουν περαιτέρω τη ζήτηση, απειλώντας να ρίξουν την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο αναιμικής ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας

Ζ. Κλ. Τρισέ: "Η Ελλάδα θα πρέπει να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει"

Η Ελλάδα θα πρέπει να διορθώσει την τροχιά από την οποία είχε αποκλίνει, ενώ θα πρέπει να ενισχύσει την επαλήθευση των στοιχείων της, αφού η κατάθεση στατιστικών στοιχείων που αποδεικνύονται εσφαλμένα δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή. Τα ανωτέρω δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κλ. Τρισέ, μιλώντας την Κυριακή στην εκπομπή Grand Jury του RTL-LCI-Le Figaro.

Ο Τρισέ έκρινε ικανοποιητικές τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. «Οι δεσμεύσεις αυτές μου αρκούν, είναι σοβαρές» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση τι αναμένει από τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομίας, στις Βρυξέλλες, απάντησε πως «αναμένεται ότι θα τεθεί σε ισχύ το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας υπό την επίβλεψη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: "Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της"

Το Eurogroup θα συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Le Temps της Γενεύης.

Ο κ. Γιούνκερ τονίζει ότι οι αγορές θα κατανοήσουν καλύτερα τις επόμενες ημέρες το μήνυμα της απόφασης της συνόδου κορυφής την περασμένη Πέμπτη, που είναι διττό.

"Αφενός η Ελλάδα δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 και αν χρειασθεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Αφετέρου αν η Eλλάδα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της και η ελληνική κυβέρνηση μας έχει πείσει ότι θα το πράξει κι αν οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμα μας, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να συνδράμουμε την Ελλάδα".

Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει πως η μείωση του ελλείμματος κατά 4% είναι όντως τεράστια, αλλά και η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πράξει. "Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και η Ελλάδα το γνωρίζει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογίζει σε ένα είδος γενναιοδωρίας εκ μέρους του Eurogroup. Η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας. Ύστερα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη μας".

Λίγες ώρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Γιούνκερ παραδέχθηκε σοβαρή αμέλεια του Eurogroup σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας."Θεωρούμε την έλλειψη ενασχόλησης με την κατάσταση της Ελλάδας ως αρκετά σοβαρό σφάλμα αμελείας", τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρω - ομάδας και συμπλήρωσε "Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ θα ισοδυναμούσε με το τέλος των πάντων για την Ελλάδα. Και θα ήταν επίσης απόλυτα αρνητική για την εικόνα της ευρωζώνης". "Δεν θα τους αφήσουμε ήσυχους. Θα ρωτάμε συνέχεια τους Έλληνες πού βρίσκονται με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», προειδοποίησε ο Γιούνκερ.
Τελευταία τροποποίηση στις 01:12 - 16 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.