ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενιαίο φορέα για τα αποθεματικά των Ταμείων προωθεί το υπ. Εργασίας

09:25 - 16 Φεβ 2010 | Οικονομία
Η υπαγωγή της διαχείρισης των διαθεσίμων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και των διαθεσίμων του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, σε ένα, ενιαίο και θεσμικά θωρακισμένο φορέα, είναι μία από τις δομικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Στον Φορέα αυτόν, βάση ίδρυσης του οποίου μπορεί να είναι η ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ, ενδέχεται να ανατεθεί και η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Φ.Κ.Α. (ύψους 1,4 δισ. ευρώ, βάσει των αντικειμενικών αξιών).

Τα διαθέσιμα των Ταμείων ανέρχονται σήμερα σε 29.55 δισ. ευρώ. ‘Οσον αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης πιστώθηκε από το ΥΠΟΙΚ με 580 εκ. ευρώ για το 2009, ενώ για το 2010 η σχετική πίστωση προβλέπεται να ανέλθει σε 630 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου, ο φορέας διαχείρισης των αποθεματικών πρέπει:

-          να είναι δημόσιος,

-          να λειτουργεί με εγγυήσεις διαφάνειας, ανεξαρτησίας και τεχνοκρατικής επάρκειας στη διαχείριση χαρτοφυλακίων, δίχως τις αγκυλώσεις που διέπουν τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά και τις ρισκαδόρικες ελευθερίες (δηλαδή με τον καθορισμό ορίων ρίσκου)

-          να εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ τα μέλη του θα διορίζονται με προεδρικό διάταγμα και για ορισμένη, μη ανακλήσιμη, θητεία, μετά από προηγούμενη ακρόαση των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ορισμένα, τα λιγότερα πάντως, από τα μέλη του θα ορίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Oι Φ.Κ.Α., η Γ.Γ.Κ.Α. και οι πολίτες θα παρακολουθούν την πορεία του Φορέα αυτού, η διοίκηση του οποίου θα ενημερώνει περιοδικώς τις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος, οι Φ.Κ.Α. δεν θα χάσουν σε καμία περίπτωση την περιουσία τους, ενώ θα συμμετέχουν στα κέρδη της διαχείρισης κατά το ύψος των διαθεσίμων τους.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:41 - 16 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.