ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι «εύχονται» να υπάρξει σύντομα ένα deal για την Ελλάδα

09:28 - 16 Φεβ 2010 | Οικονομία
Η Ε.Ε. ανακοίνωσε μία συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά ακόμα δεν υπάρχει κανένα απολύτως deal, απλά κάποιες δηλώσεις. Αυτή είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στις αγορές. Η συμφωνία, ήταν μία συμφωνία ξεκάθαρης… ασάφειας. Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Υπάρχει τελικά βοήθεια; Αν ναι, ποιά; Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θυμίζει το όλο θέμα γύρω από το TARP ( το αμερικάνικο το πρόγραμμα για την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου ) - πολλές συζητήσεις, ελάχιστες πράξεις και βαθιές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Αν και η Ελλάδα είναι απλά μία κουκίδα στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν συμφέρον, να σωθεί. Γιατί, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ξεκάθαρο deal, τότε θα τους πάρει μαζί της στον γκρεμό. Η πραγματικότητα έχει ως εξής. Το 80% του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με την Citigroup, οι απαιτήσεις (claims) των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, έχουν ως εξής:

Οι γαλλικές τράπεζες έχουν το 25%, οι ελβετικές πάνω από 20%, οι γερμανικές 15%, οι αμερικάνικες πάνω από 5%, οι βρετανικές, οι ολλανδικές και οι πορτογαλικές από 3% περίπου, οι ιρλανδικές, οι ιαπωνικές, οι ιταλικές από 2,5% και οι ισπανικές περίπου 0,5%. Παράλληλα, σε περίπτωση που το ΔΝΤ χρειαστεί να βάλει πόδι στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες PIIGS, τότε, σύμφωνα με την Wells Fargo, θα πυροδοτήσει μία παγκόσμια κρίση, καθώς τα κεφάλαια που κανονικά θα διέθετε το ΔΝΤ για να βοηθήσει άλλες χώρες, θα δεσμευόντουσαν για την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει η Morgan Stanley, με την απογοητευτική ανάπτυξη της Γερμανίας και με τις απειλές «τύπου» Ελλάδας και των υπόλοιπων PIIGS, που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι εξαιρετικά απίθανη πλέον, ίσως και για όλο το υπόλοιπο 2010. Η Morgan Stanley βλέπει και με ένα … βαλκανικό ( και όχι μόνο ) μάτι, τις συνέπειες του «no deal» για την Ελλάδα. Οπως τονίζει, ένα σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ των χωρών όπως η Fyrom, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Τουρκία και η Πολωνία, εξαρτάται από τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Ελλάδα.

Παράλληλα, όταν βουλιάζει η ελληνική οικονομία, τότε οι ξένοι εργάτες όπως οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι, μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους, κι έτσι να σταματήσουν να στέλνουν στην πατρίδα τους χρήματα. Επίσης και oι άμεσες επενδύσεις της Ελλάδας προς την Βουλγαρία και την Fyrom, που αγγίζουν περίπου το 7%-8% του ΑΕΠ τους, θα περιοριστούν. Όπως τονίζει ο οίκος, το no deal της Ελλάδας μπορεί να προκαλέσει μία τεράστια πιστωτική κρίση σε Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς η ελληνικές τράπεζες θα «τραβήξουν» τα κεφάλαιά τους από την Κεντρική Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.