ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπανδρέου: Το πρόβλημα μας είναι το «έλλειμμα αξιοπιστίας»

21:18 - 16 Φεβ 2010 | Οικονομία
Το «έλλειμμα αξιοπιστίας» και όχι το δημοσιονομικό έλλειμμα τοποθέτησε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υπογραμμίζοντας ότι «πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να διορθώσει εγγενή προβλήματα της Ελλάδας, όπως η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας». Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η κρίση της ελληνικής οικονομίας και ο αντίκτυπός της στην ευρωζώνη συνολικά αποτέλεσε το θέμα ημίωρης μεσημεριανής εκπομπής της επικεφαλής διεθνών θεμάτων του τηλεοπτικού δικτύου CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, με βασικό προσκεκλημένο, σε ζωντανή σύνδεση από τη Μόσχα, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και με τη συμμετοχή επιφανών οικονομολόγων, του καθηγητή Nouriel Roubini, ο οποίος φιλοξενείτο στο στούντιο και του ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Otmar Issing, σε ζωντανή σύνδεση από τη Γερμανία.

Τα βασικά ερωτήματα που έθεσε η γνωστή δημοσιογράφος στον πρωθυπουργό αφορούσαν τη δυνατότητα της Ελλάδας και την «πολιτική βούληση» της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει τα οδυνηρά, όπως χαρακτηρίστηκαν, μέτρα που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης, το τι αναμένει η Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ε.Ε., αλλά και το πώς ήταν δυνατό σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται επί χρόνια η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής» στην παρουσίαση οικονομικών στοιχείων.

Απαντώντας στα ερωτήματα, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% φέτος και στη συνέχεια 3% το 2011 και 3% το 2012, καθώς και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει από τους εταίρους της στην Ε.Ε. οικονομική ενίσχυση παρά μόνο πολιτική στήριξη, χρόνο ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τη δυνατότητα να δανείζεται με όρους ανάλογους που ισχύουν για άλλες χώρες».

Επίσης, χαρακτήρισε ως «σταθμό» την απόφαση της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, η οποία και επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη που υπάρχει στους κόλπους της Ε.Ε.

Τέλος, αναφέρθηκε στη «διεξαγωγή έρευνας» με στόχο την απόδοση ευθυνών για την παρουσίαση «ψευδών στοιχείων» όσο αφορά την ελληνική οικονομία, καθώς και στη δημιουργία παντελώς ανεξάρτητης από το Υπουργείο Οικονομικών στατιστικής υπηρεσίας.

Ερωτηθείς για το λόγο που διατηρεί ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών «τη στιγμή που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να μένει στη χώρα και να προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της οικονομικής κρίσης», όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αφενός υπάρχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου μέσω των επαφών του με ηγέτες του κόσμου ενισχύει την προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας μιας αξιόπιστης Ελλάδας ανά τον κόσμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.