ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Επιστρατεύουν πράκτορες κατά των κερδοσκόπων- Λα Γκαρντ: Αγγλοσάξωνες κερδοσκοπούν κατά της Ελλάδας

11:12 - 18 Φεβ 2010 | Οικονομία
Στις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες ανέθεσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο να ερευνήσουν κατά πόσον τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν με τα δημοσιεύματά τους, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. Στην εκτίμηση ότι Βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας προχώρησε η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν Λαγκνάρντ.    

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Εθνικό Κέντρο Αντικατασκοπίας της χώρας (CΝΙ) ερευνά κατά πόσον «πίσω από τις επιθέσεις των επενδυτών και την επιθετικότητα μερικών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης βρίσκονται μόνο οι δυνάμεις της αγοράς και τα προβλήματα της ισπανικής οικονομίας ή κάτι παραπάνω».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός υπουργός Υποδομών Χοσέ Μπλάνκο δήλωσε ότι σκοτεινές δυνάμεις ασκούν συντονισμένη πίεση στη χώρα. «Η Ισπανία είναι το θύμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με στόχο την καταστροφή του οικονομικού της κύρους και στη συνέχεια του ευρώ», τόνισε. «Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφολογικών κύριων άρθρων ορισμένων ξένων εφημερίδων, δεν είναι τυχαίο. Τουναντίον, όλα υπηρετούν τα συμφέροντα ορισμένων ατόμων».


Πηγές του CΝΙ, μιας υπηρεσίας που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της οικονομικής αντικατασκοπίας για να προστατεύει τα οικονομικά, εμπορικά και βιομηχανικά συμφέροντα στρατηγικών τομέων, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της Ελ Παΐς. Όπως γράφει πάντως το Σπίγκελ, αν το δημοσίευμα αυτό είναι αληθές, σημαίνει πως η ισπανική κυβέρνηση παίρνει το ζήτημα πολύ σοβαρά.

Θύμα των βρετανών και η Ελλάδα

"Εξι χρηματοπιστωτικόί οίκοι έχουν πραγματοποιήσει κερδοσκοπικά παιχνίδια με θύμα την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι την κρίση εμπιστοσύνης που έπληξε την ευρωζώνη λόγω των μεγάλων χρεών της Ελλάδας.  Αυτό δήλωσε σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία όπως το Dow Jones Νewswires, η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κ. Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στην Επιτροπή Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Λαγκάρντ κατονόμασε τα έξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα σαν «αγγλοσαξονικά», λέξη που όπως αναφέρουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και η «Wall Street Journal» χρησιμοποιούν οι Γάλλοι για να υποδηλώσουν βρετανικές και αμερικανικές εταιρείες. Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα ληφθούν μέτρα κατά των έξι αυτών κερδοσκόπων.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας επίσης φέρεται να είπε πως η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του να δοθεί συμβουλευτικός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ελλάδα, αν και όπως προσέθεσε, τέτοια βοήθεια δεν θα είναι τελικά απαραίτητη.

Ο ρόλος της Goldman Sachs

Η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, φέρεται να επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης και τη γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel.

«Η Eurostat θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά συγκεκριμένες υποχρεώσεις αποπληρωμής» δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Πρέπει να μάθουμε αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε. Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε τη σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί» πρόσθεσε.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:23 - 18 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.