ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά η σύσταση ταμείου για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας

11:28 - 19 Φεβ 2010 | Οικονομία
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την προώθηση της ανάπτυξης θα εξετασθούν το μεσημέρι της Παρασκευής σε συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Η συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, σε θέματα σχετικά με τη ρευστότητα της αγοράς, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, για το οποίο αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το εν λόγω ταμείο θα λειτουργήσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης. Δεν θα ανταγωνίζεται το τραπεζικό σύστημα και οι χρηματοδοτικές δράσεις του θα εστιάζονται σε τομείς όπως: η πράσινη ενέργεια, οι αστικές αναπλάσεις, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η βιοτεχνολογία, ICT και τεχνολογικές καινοτομίες, τα μεγάλα έργα υποδομής, κ.α.

Οι χρηματοδοτικές δράσεις του ταμείου θα αναχρηματοδοτούνται μέσω των διεθνών κεφαλαιαγορών. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων σε στοχευμένους τομείς ανάπτυξης, μέσω της ικανότητάς του να εξορθολογεί (streamline) οικονομικά βιώσιμα έργα, θα συντονίζει και θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση έργων, θα επιβλέπει την εξέλιξη επενδυτικών σχεδίων, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση για νομοθετικά μέτρα που θα διευκόλυναν τις επενδύσεις και θα συνάπτει συνεργασίες με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως υπουργεία, κρατικούς φορείς και εμπορικές τράπεζες.

Στόχος της ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι το σχέδιο νόμου για τη ίδρυση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου να είναι έτοιμο για δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2010. Το Ταμείο έχει ήδη ενσωματωθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αποτελεί βασικό κομμάτι της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Κυβέρνησης για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 19 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.